PUBLICITAT

L'arxiu comunal d'Andorra la Vella recorda la Fira 'recuperada' dels anys 80

El document destaca un element històric d'aquells anys: les emissions de televisió

Per El Periòdic

Plató televisiu a la Fira, l'any 1986.
Plató televisiu a la Fira, l'any 1986. | ANA

En el document del mes d'octubre, l'arxiu comunal d'Andorra la Vella recorda la Fira de la capital 'recuperada' durant els anys 80, informa el comú aquest dimecres, precisament amb motiu que enguany no es podrà celebrar a causa de la pandèmia de la Covid-9. El document destaca un element històric d'aquells anys: les emissions de televisió, la Tele-Fira, en un moment en què Andorra encara no disposava de la televisió pública. El comú d’Andorra la Vella va impulsar accions per difondre el certamen i a la Fira de l’any 1983 es van dur a terme retransmissions de ràdio amb freqüència modulada, i també es van fer produir alguns reportatges televisius per documentar els esdeveniments socials que tenien lloc a la parròquia.

Anys després, explica el document, el comú d’Andorra la Vella va fer un pas més enllà i va impulsar la retransmissió de la Fira a través de la televisió en directe mitjançant productores de vídeo. Així, l’any 1986 es van acceptar els projectes presentats per a la realització i emissió de Tele-Fira1 durant els dies del certamen. La cobertura era per a tot el territori nacional i, malgrat ser una retransmissió puntual, cal destacar la seva rellevància ja que el Principat no disposava aleshores de canal propi. Les emissions de Tele-Fira van ser entre els anys 1986 i 1991. A la programació s’incloïen entrevistes, concursos, notícies, magazins, reportatges i pel·lícules. Com a presentadors i col·laboradors tant dels programes com de la producció hi havia, entre d’altres, Rosa Mari Sorribes, Noemí Rodríguez, Marc Forné, Antoni Morell, Mari Carme Grau, Ramon Vidal i Josep Antoni Matute. 

El productor Lluís Rodríguez va gestionar gran part d’aquestes retransmissions. En recordar aquells temps, agraeix la confiança que li va dipositar el comú i destaca algunes anècdotes. Una d’elles va ser un programa en què participaven i s’interrelacionaven via telefònica els alumnes de les escoles del país i en què, entre d’altres, es plantejaven preguntes sobre la història d’Andorra. L’elevada participació va saturar la centraleta de l’antiga STA fins al punt que el director de la parapública va haver de trucar el mateix Rodríguez per demanar si es podia rebaixar el nombre de trucades. 

El document del mes de l'arxiu comunal també destaca, per últim, una anècdota en què hi intervé l’excap de Govern Marc Forné, que va ser un dels presentadors de Tele-Fira. El productor de Televisió Espanyola Pedro Grima el va temptejar després de veure’l com feia les retransmissions, improvisant i sense teleprompter. Mirant enrere, Rodríguez també considera que en aquella etapa van ser pioners en presentar un programa de cuina en directe.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT