PUBLICITAT

Un pont complet, tot i la Covid-19

Els carrers s’omplen de turistes i els restauradors se’n ressenten en relació amb les últimes mesures

Per Irene Mas Fàbrega

Turisme a Andorra la Vella.
Turisme a Andorra la Vella. | El Periòdic

Tot i la incidència de la Covid-19 al país, que últimament mostra una clara tendència a l’alça, fet que ha obligat el Govern a prendre mesures de seguretat força estrictes sobre alguns sectors, una gran quantitat de persones procedents, sobretot, de Catalunya i Espanya, ha viatjat al Principat aquest cap de setmana en el context del pont del Pilar, que s’allarga fins avui. Els carrers de la capital es van omplir, tant el dissabte com el diumenge, durant tot el dia, i els comerciants es van mostrar sorpresos davant la gran afluència de turistes: «No esperàvem que vingués tanta gent. Per nosaltres és una grata sorpresa perquè aquest està sent un cap de setmana molt positiu en relació amb les vendes, cosa que ens va molt bé tenint en compte l’època de la qual venim en relació amb el coronavirus. Creiem que aquest volum de visitants està relacionat amb el fet que la gent de fora, dels països veïns, creu que a Andorra les coses s’estan fent bé i perceben el país com un lloc segur», va opinar la responsable d’una perfumeria de l’avinguda Meritxell. Igualment, però, va voler posar en valor el fet que «en comparació amb l’any passat durant les mateixes dates hi ha menys gent» i van apuntar que «és important i esperem que la tendència es mantingui i que el comportament del virus al país ens sigui beneficiós en aquest sentit». 

Restauració 

El sector de la restauració és un dels que es va veure més afectat per les mesures del Govern que es van anunciar el dimecres passat, ja que l’Administració va decretar que els bars havien de tancar els locals i tan sols se’ls permet servir menjar per emportar i els restaurants tenen franges horàries per obrir, només, per servir dinars o sopars. En aquest sentit i en relació amb l’afluència de turistes que es constata que hi ha pels carrers d’Andorra la Vella, els propietaris dels locals que han hagut de tancar es van mostrar ressentits davant el fet que «veiem moltíssima gent pel carrer i creiem que si poguéssim tenir obert com abans, o com a mínim amb les últimes mesures que vam haver d’aplicar abans de tancar-ho tot, que permetien taules de dues persones, estaríem facturant molt més del que ho estem fent aquest cap de setmana, n’estem segurs. Tot i que entenem que s’ha de prevenir davant la Covid-19, aquesta mesura perjudicarà molt el sector i costarà molt aguantar i recuperar-se després», segons l’encarregat d’un bar de l’avinguda Meritxell.


En la mateixa línia, i tot i que els restaurants poden mantenir serveis de dinars i sopars, el col·lectiu es va mostrar preocupat de la mateixa manera que els esmentats anteriorment, ja que consideren que hi ha diversos aspectes en les mesures de seguretat relacionades amb el sector que «no són del tot coherents». En concret, el propietari d’un restaurant ubicat a l’avinguda Carlemany, va considerar que Andorra la Vella és una ciutat que rep, sobretot, turisme espanyol, i en aquest sentit, creu que les franges horàries establertes no van d’acord amb els costums del país veí i que s’haurien d’allargar una hora; també va denunciar que «el que han comportat aquestes mesures és que molta gent, i aquest cap de setmana s’està veient molt clar, compra menjar per emportar-se i se’l menja, treient-se la mascareta i sense seguir la resta de mesures de seguretat com per exemple la distància social, pel carrer. Nosaltres hem fet una gran inversió en l’habilitació dels nostres restaurants per adaptar-los a la prevenció davant el contagi i tot això ens està perjudicant». 


Massificació a la muntanya

Al llarg del pont, no tan sols s’ha constatat una gran afluència de visitants a les ciutats: a llocs com al telecabina de Canillo hi va haver moments en què s’hi van acumular cues de més d’una hora; fins a la passarel·la del Roc del Quer s’hi van desplaçar centenars de famílies que volien fer-se una fotografia al mirador i que esperaven, de mitjana, uns 20 minuts per immortalitzar el moment i el llac d’Engolasters va omplir els pàrquings fins al punt que la gent deixava els cotxes a quilòmetres d’aquest. 


De fet, aquests són els últims dies que es podrà gaudir de la muntanya abans que comencin les primeres nevades. En aquesta línia, Protecció Civil va informar que per a les pròximes hores s’esperen nevades amb una cota de neu d’uns 1.500 metres que poden deixar gruixos de fins a 10 centímetres per sobre dels 2.000 metres. També van apuntar que el vent de nord bufarà amb força i mantindrà unes temperatures fresques.

Cinc quilòmetres de cua a la frontera espanyola

El pont del Pilar està tenint una gran afluència de turistes tot i la crisi sanitària que està vivint el país. Les retencions que es van constatar durant aquest diumenge al matí per accedir al Principat van ser una mostra clara d’aquesta arribada en massa de visitants. Així, es van registrar fins a cinc quilòmetres de cua a l’N-145 d’entrada a Andorra per la frontera hispanoandorrana. A més, aquestes retencions també van continuar a l’interior, amb quatre quilòmetres de trànsit dens a la CG1 a l’entrada de Sant Julià de Lòria en sentit nord. Des del Departament de Mobilitat, també van informar, tal com va apuntar l’Agència de Notícies Andorrana (ANA), que durant el dia d’ahir hi va haver trànsit dens a la CG2 a l’entrada de Canillo en sentit sud i també d’entrada per la frontera francesa. Per altra banda, el servei català de trànsit va assenyalar que de manera puntual hi va haver retencions a la C-14 a Organyà en direcció a la Seu d’Urgell.

PUBLICITAT
PUBLICITAT