PUBLICITAT

La CASS vol renegociar el conveni signat amb els metges

  • La parapública denuncia l'acord perquè el considera massa genèric i poc apte per a contenir les despeses
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'edifici de la seguretat social, al centre d'Andorra la Vella. Foto: EL PERIÒDIC

Els actuals i nous gestors de la CASS no tenen una feina fàcil. La delicada situació de la parapública obliga als membres del consell d'administració a prendre decisions sense demora per aconseguir una evolució controlada i garantir-ne les prestacions, un punt aquest que des de la seguretat socials s'apressa a assegurar, alhora que es demana que no s'escampi cap alarmisme perquè, segons els mateixos responsables de la CASS, les mesures de contenció i d'estalvi beneficiaran també als afiliats, que hauran de pagar menys per diversos actes mèdics.

Dins d'aquesta política d'austeritat la CASS va adoptar fa uns dies una decisió que, a ben segur, donarà molt que parlar, com és la denúncia del Conveni signat amb el Col·legi de Metges, que va ser firmat el 28 de gener d'aquest any després de moltes converses per la negativa dels metges a assumir determinats punts dels document.

La CASS vol ara renegociar-lo. En l'article 20 d'aquest conveni s'estipula que té una durada d'un any, de l'1 de febrer del 2010 al 31 de gener del 2011, i s'afegeix que «quedarà tàcitament prorrogat per períodes d'un any si cap de les dues parts no manifesta a l'altra la seva voluntat contraria amb dos mesos d'antelació, com a mínim, a la data d'acabament o de qualsevulla de les seves pròrrogues».

Els responsables de la CASS ho tenen clar, i el document signat per l'anterior directora general de la seguretat social, Joaquima Sol, i el president del Col·legi, Manel González, no agrada, i per això es vol tornar a la taula de negociacions per aconseguir un marc més adequat als vents de crisi i a la delicada situació que travessa la parapública, que a l'abril vinent es quedarà sense reserves per fer front a la branca general (la de malaltia), i haurà de ser el Govern qui per llei assumeixi aquestes despeses.

El Conveni, com s'explica en el document, estableix els drets i les obligacions d'ambdues parts pel que fa a l'assistència mèdica prestada pel metge als beneficiaris. La signatura va ser possible després de superar les reticències dels facultatius, que van exigir una major confidencialitat de les dades dels pacients. Finalment la CASS va suprimir un punt que, a parer dels metges, vulnerava el dret a la intimitat i el codi deontològic del col·lectiu

MODEL MÉS EFICIENT / I el conveni no agrada perquè, en opinió de la CASS, és massa genèric i és una simple declaració d'intencions, poc adaptat a l'encara nova llei de la CASS que reclamaria un nou model que sigui més eficient i amb més concreció, permetent l'assumpció de mesures de major control de les despeses.

La denúncia del Conveni s'hauria d'interpretar dins de la política de la CASS d'intentar racionalitzar els costos i controlar els actes, redissenyant les nomenclatures adaptant-les al sistema francès, més similar al model andorrà de sanitat pública.

També hi ha la intenció de crear una guia de pràctiques clíniques que els metges hauran de seguir, adaptant estàndards europeus per aconseguir un ús més racional i evitar un excés de proves.

L'objectiu és que, sense retallar prestacions, s'aconsegueix una mecànica més racional que faciliti reduir l'import de les despeses.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT