PUBLICITAT

Andorra la Vella

«Situació límit»

Benazet no descarta un nou confinament, però confia en la responsabilitat col·lectiva per evitar-lo

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA/JAViladot

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir que la situació epidemiològica al Principat actualment és «límit» i va demanar «conscienciar-nos» que el risc de contagi realment és «molt alt». Tant és així que en només 48 hores la taxa de reproducció del virus (Ro) s’ha elevat a 1,9, de manera que un nou confinament només s’evitarà si «limitem les reunions socials i la població és responsable i solidària». De fet, Benazet no ho va descartar de cara a la setmana que ve (quan es compleixin vuit dies de les noves restriccions), si bé va reconèixer que abans han de coincidir diversos factors, com una Ro superior a 2 –a la qual és possible que s’hi arribi dilluns–, una forta pressió sobre el sistema sanitari –que en aquests moments no hi és–, un índex de rebrot alt o la constatació d’una actitud «irresponsable» generalitzada per part dels ciutadans. 

En aquest sentit, el titular de Salut va alertar que saltar-se les normes comportarà que «tots els esforços es vegin evocats a un altre tancament total» i que, més enllà de les conseqüències socials, «ens hi juguem la pell i l’economia». «Si no actuem, la temporada d’hivern serà un desastre i no ens ho podem permetre. Tots vivim, directa o indirectament, del sector de la neu», va etzibar el ministre, tot demanant als casos positius i als seus contactes que compleixin amb la quarantena i a la resta amb les restriccions decretades. 

Benazet va reconèixer que «tots estem molt cansats», però «hem de seguir lluitant» perquè aquesta situació «encara durarà mesos». I per tal de superar-ho va proposar «ser millor que els altres» per baixar així la incidència del virus al país i «recuperar l’economia i reobrir els bars». En relació amb el seu tancament, el ministre de Salut en nom de tot el Govern va assegurar que «ens sap molt greu haver pres aquesta decisió», però va apel·lar als indicadors internacionals que afirmen que són els bars i els locals d’oci nocturn els punts més crítics de transmissió del virus, ja que són indrets on s’hi acumula molta gent, molta estona i sense mascareta. Malgrat que de les 113 inspeccions que el Govern ha realitzat en establiments de restauració, 57 van cometre algun incompliment de la normativa, Benazet va considerar que la gran majoria sí que la respectava però el problema «no són tant els propietaris, sinó els clients». 

Quant als restaurants, va recomanar a la població no treure’s la mascareta fins que el plat no sigui a taula i tornar-se-la a posar un cop s’hagi acabat de menjar. 

 

Dades sanitàries

Benazet va fer aquestes declaracions el mateix dia en què va haver d’anunciar la defunció número 55 d’aquesta pandèmia. Es tracta d’una persona que havia estat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i que un cop a planta va patir una patologia cardíaca, tot i que, tal com recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), s’haurà d’efectuar un estudi de mortalitat per determinar si s’ha produït per o amb la Covid-19. 

El nombre de contagis totals des de la darrera actualització de dimecres va pujar ahir fins als 2.696 casos, 120 més, dels quals 827 es troben actius. A l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 20 persones ingressades a planta i cinc a l’UCI, totes elles intubades i ventilades mecànicament. En aquest punt, Benazet va voler assenyalar que aquesta situació no la provoca una grip, fet que evidencia que el coronavirus és molt més greu. Pel que fa a la planta Covid habilitada al Cedre, hi ha 14 ingressats provinents de Salita, dels quals es preveu que cinc rebin l’alta avui mateix. Finalment, en els darreres dies 99 persones s’han recuperat de la malaltia i ja en són 1.814.

Com a bona notícia, Benazet va celebrar que aquesta segona onada no està afectant els sanitaris i actualment són pocs els infectats. Per aquest motiu, l’Executiu no es planteja demanar ajuda a l’exterior ni tornar a contractar una brigada cubana de metges de suport. Tot i això, el mateix ministre va informar aquest dimecres que l’hospital  ha activat la fase 2 del seu pla de contingència, que preveu l’adaptació de la planta d’oncologia per a tots els pacients Covid i una UCI pels malalts amb altres patologies. Les operacions programades no urgents han quedat anul·lades.

 

Tranquil·litat al Cedre

Benazet també va explicar que aquest dijous tant ell com el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, van mantenir una reunió amb familiars de residents del Cedre. L’objectiu era transmetre-los tranquil·litat i seguretat i per això se’ls va detallar que l’àrea habilitada al centre per a pacients infectats és un espai totalment independent, que compta amb circuits i accessos diferents i un personal específic. Tot i això, i com a mesura complementària, pròximament es farà una auditoria tècnica per comprovar que no hi ha cap punt dèbil. En qualsevol cas, Benazet va admetre que l’única manera que té el virus d’entrar als centres sociosanitaris,  ara que s’han prohibit les visites i les sortides a l’exterior, és mitjançant els seus professionals perquè «el risc zero no existeix mai». A més, i a partir del pròxim dilluns, els cribratges passaran de ser quinzenals a fer-se cada setmana i també hi haurà tests serològics per a aquells que ja han passat la malaltia. 

Per últim, Benazet va declarar que a Salita, l’única residència amb positius, s’ha realitzat una inspecció per determinar si cal alguna intervenció per part del Govern, però no es va detectar cap errada ni mancança sanitària. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT