PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

«Invertir al Brasil o Mèxic dona grans oportunitats al banc»

Entrevista al CEO d’Andbank per Llatinoamèrica

Per Carmen Salas

Carlos Moreno, Managing Director d’Andbank a Amèrica Llatina.
Carlos Moreno, Managing Director d’Andbank a Amèrica Llatina. | ANDBANK

Carlos Moreno, amb una experiència al sector financer de quasi 30 anys, és des de fa quatre el managing director d’Andbank a Amèrica Llatina, un mercat estratègic on Andbank fa més de 10 anys que desenvolupa el seu model de banca privada i gestió de patrimonis. EL PERIÒDIC l’ha entrevistat per parlar de les particularitats dels països on opera Andbank i de la situació actual atesa la pandèmia de la Covid-19.

–Andbank té seus a Mèxic, Miami, Panamà, l’Uruguai, l’Argentina i al Brasil. Per què es van triar aquests països i no uns altres?
–En primer lloc, perquè són països fonamentals per a la nostra activitat de banca privada. En segon lloc, per la seva importància econòmica dins de Llatinoamèrica. Finalment, una cosa és fer l’estratègia i una altra implementar-la. Aquesta última part té molt a veure amb les persones i els equips que lideren els projectes. Des que Andbank va començar a invertir en aquests països, els responsables continuen sent bàsicament els mateixos en cada país. Hem aconseguit tenir uns líders excepcionals, amb una experiència enorme als seus països, molt reconeguts professionalment i això és decisiu en un negoci on la confiança, la professionalitat i l’experiència són els pilars en els quals ens movem.

–Tenen previst tenir presència en més països en el futur?
–Mai descartem continuar creixent, això és l’ADN a Andbank, és la nostra manera d’entendre el negoci. No obstant, estem veient una competència extrema en banca privada en països com el Brasil, l’Uruguai i fins i tot a Miami, que res tenen a veure amb la nostra estratègia a llarg termini i els fonaments del nostre negoci basats en el servei al client com a centre de l’activitat. Segur que veurem oportunitats quan baixi la marea i les aprofitarem. El nostre avantatge és que coneixem des de fa molts anys els països on estem i el seu entorn, tenim equips locals, excel·lents relacions i coneixem el que succeeix de primera mà.
Construir el que hem fet és molt complex i mantenir-se, més. Pensi que Andbank ha fet aquesta expansió sola i durant anys. És difícil veure el nostre posicionament a Llatinoamèrica en altres entitats financeres, fins i tot molt més grans, i l’aportació de valor és enorme.

–Els clients llatinoamericans inverteixen en la mateixa mena de producte que a Europa/Andorra?
–Moltes vegades generalitzem el terme latam igualant les particularitats de cada país. Països com el Brasil tenen la grandària d’Europa o Mèxic (120 milions d’habitants), per tant, és difícil parlar d’una sola mentalitat d’inversió. Si hagués d’unificar alguna cosa començaria per la divisa. Primer, la local, pes mexicà, pes argentí, reais brasiler, etc. Segon, la divisa d’inversió: dòlar dels Estats Units. Per tant, aquí tenim una primera diferència: pensament dòlar.
És important comprendre l’home Vies, els clients tendeixen a estar més tranquils amb el risc que coneixen, amb la qual cosa la seva percepció de risc respecte a empreses dels seus països és menor.
En productes d’inversió el rei ha estat la renda fixa. Pensi en tipus d’interès del 10-12% fins no fa molt. I ara digui’m com és la taxa interna de rendibilitat d’un bo a 10 anys d’Europa. Avui dia a Llatinoamèrica tot ha canviat: els Estats Units 0%, Mèxic 4,25%, el Brasil 2%, l’Uruguai 5,75%. Llavors, fins fa poc la inversió era clara i simple. Que ha succeït? Hi ha hagut una baixada de tipus d’interès en aquests dos últims anys i una recerca d’altres alternatives d’inversió. El nou focus, per exemple al Brasil, és la renda variable.
A d’altres països ha passat el mateix, es produeix un moviment cap a altres productes diferents a la renda fixa per una pèrdua d’atractiu d’aquesta. Pensi, a més, que els mercats locals d’accions no solen ser grans, després la mirada es dirigeix als mercats americans. I aquesta mirada els permet entrar en mercats sofisticats com Private Equity.
Finalment, està el tema regulador. Si bé hi ha cada vegada una similitud més gran, i les bases són molt semblants, cada país té les seves pròpies regulacions que afecten les possibilitats de l’inversor.

–Quins són els serveis més demandats?
–El negoci de banca privada va dirigit a clients molt similars i els serveis són semblants als d’Europa. No obstant això, veiem ja una imminent necessitat de serveis dirigits a les famílies amb vocació global. I no em refereixo a invertir en actius globals. És molt comú que els nostres clients tinguin interessos en diversos països de la regió i, fins i tot, a Europa, i amb seguretat als Estats Units. Estem en un món complex on conceptes com la residència fiscal, la successió, la governança són fonamentals i difícils de gestionar. Però entenem molt bé la necessitat dels nostres clients per la nostra experiència internacional.

–Són mercats estratègics per als inversors andorrans?
–Indubtablement ho són per un concepte de diversificació, i no parlo només de Llatinoamèrica, sinó dels Estats Units. Les possibilitats d’inversió són enormes, però també són molt poc conegudes. Invertir en economia real al Brasil o Mèxic dona grans oportunitats, però per descomptat cal fer-ho de forma assessorada amb empreses com nosaltres amb presència local. Per tant, cal entendre els mercats i el seu risc però els retorns són molt atractius. Des d’Andbank hem promogut idees d’inversió des de fa anys i en les nostres recomanacions d’inversions tenim carteres basades en països d’Amèrica Llatina i els Estats Units amb rendibilitats en dòlars molt atractives. Tenim analistes d’inversions en tots els països on estem i la riquesa de la proposta es basa en l’anàlisi dels que estan en cada país.

–Quins aspectes de l’economia global preocupen més un client de banca privada?
–Per descomptat, ara tenim un problema estrella, la Covid-19. Aquest problema està en tots els països d’una manera més o menys present, però ha tingut i tindrà un impacte extraordinari en l’economia.
Per tant, aquest és el tema crític, però no oblidi que totes les crisis tenen un final i que cal estar invertint per a quan aquest arribi. No tinc dubtes que aquells països que es focalitzin a sortir d’aquesta crisi ho faran enormement reforçats igual que serà un seriós problema en aquells que no prenguin aquest problema com una prioritat.
Això afecta als nostres clients i les seves empreses i negocis. Hem vist un increment en la petició de crèdit. No obstant això, hi ha oportunitats.

–I com està afectant ja la Covid-19 als mercats i l’economia de Llatinoamèrica?
–La pandèmia té un efecte molt similar en tots els països. Les mesures són similars i la gestió més o menys competent. Se sorprendria de veure els controls en els aeroports, edificis d’oficines, restaurants que hi ha en ciutats com Sao Paulo i Ciutat de Mèxic, molt més dures que a Madrid, Barcelona o Miami. 
Però la realitat és que les conseqüències econòmiques són i seran tremendes. Molts països no tenen les capacitats econòmiques necessàries i l’impacte serà més gran. Veiem països on els paquets d’ajuda a empreses i a les persones han estat grans com el Brasil i altres on són molt baixes com Mèxic. Hi ha països que porten tancats mesos com l’Argentina i que uneix la Covid-19 a la reestructuració del deute. D’altra banda, l’Uruguai està fent les coses bastant bé i ja està reactivant l’economia amb un índex de contaminació molt baix.
Diferent és el cas dels Estats Units, on la pròpia dinàmica del país fa que s’estiguin movent molt més ràpid en la sortida. Però també prenen més riscos sobre aquest tema.
Veurem com evoluciona l’última part d’enguany però les dades actuals són dures. Tots els països tenen un creixement negatiu en el segon trimestre, els Estats Units: -9,10%, Mèxic: -18%, Brasil: -11,4%, l’Uruguai: -10,6%, l’Argentina: -19,10%, sens dubte hi ha un impacte gran. Esperem veure les dades d’aquest trimestre, que seran fonamentals.

–Quina visió tenen d’Andorra a Llatinoamèrica? Coneixen el país?
Una de les coses que sempre comento és el treball que fa Andbank presentant Andorra en molts països de Llatinoamèrica. Per a nosaltres, tot comença amb la presentació d’Andorra i posteriorment d’Andbank. Durant aquests anys hem realitzat innombrables presentacions amb aquesta idea a Buenos Aires, Sao Paolo, Porto Alegre, Rio de Janeiro, Montevideo, Punta de l’Est, Ciutat de Panamà, Mèrida, Monterrey, Ciutat de Mèxic i Miami. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT