PUBLICITAT

Els espais amb gossos en general respecten el benestar animal

S’han identificat 158 espais com perruqueries canines o veterinaris

Per El Periòdic

La reunió que han mantingut els representants de Medi Ambient.
La reunió que han mantingut els representants de Medi Ambient. | ANA/M.F.

El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha identificat 158 centres o instal·lacions on hi ha gossos, segons informa l’Agència de Notícies Andorrana (ANA). D’aquests, 83 són espais on s’hi concentren més de cinc animals mentre que la resta en tenen menys. Arran d’aquestes inspeccions s’ha pogut comprovar que «la major part dels centres compleixen», la qual cosa «tranquil·litza» l’Administració, tal com va comentar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. 


També va afegir que han trobat «molt bona predisposició» per part dels propietaris d’aquests espais i també la voluntat de prendre les mesures necessàries per garantir el benestar animal. És més, en aquells llocs on s’ha verificat que els animals no estaven en bones condicions, en molts dels casos, va assegurar, pot ser per desconeixement dels propietaris. Aquestes són les grans conclusions de la campanya inicial de control i verificació dels nuclis zoològics que ha dut a terme el ministeri i que tindrà continuïtat.


D’aquesta manera, ahir al matí els responsables del ministeri van transmetre a les associacions protectores d’animals les conclusions d’aquesta campanya i també els van exposar que s’està «estructurant un pla de vigilància per fer un seguiment exhaustiu al llarg de l’any», una tasca que, tal com va recordar Calvó, es pot fer perquè l’externalització de la gossera i la gatera ha permès alliberar personal. A més, va comunicar a les associacions que disposaran d’un telèfon les 24 hores i els set dies de la setmana on poder dirigir les constatacions de centres on els animals no estiguin en bones condicions.


Així, la conclusió de la primera acció de control ha estat la identificació de centres entre els quals s’inclouen perruqueries canines, clíniques veterinàries o espais on els caçadors tenen els animals, entre altres tipologies d’espais. Pel que fa als centres on hi ha més de cinc gossos, se n’han controlat 83 i s’ha comprovat que tots estan registrats i que han formulat el procediment administratiu d’autorització. A partir d’ara se’ls inspeccionarà de manera periòdica. Pel que fa als espais on hi ha menys de cinc animals, se n’han inspeccionat 64 i se n’han visitat altres tot i que no s’ha pogut accedir a les instal·lacions. Tots aquests han rebut un requeriment de l’Administració perquè es posin en contacte amb el ministeri per poder ser inspeccionats. Cal destacar que el 84% d’aquests petits punts compleixen la normativa i apliquen mètodes que s’adiuen amb el benestar animal, deu estan en fase de requeriment de l’adequació de les instal·lacions i a quatre d’aquests, a més, se’ls ha demanat regularitzar la situació administrativa, ja que s’ha comprovat que tenen més de cinc gossos.


De totes aquestes inspeccions, va destacar Calvó, de moment s’ha optat per no aplicar sancions de manera immediata, ja que s’ha prioritzat la tasca de divulgació i informativa per tal d’aconseguir un efecte rebot per part de la societat, però en cas que es facin inspeccions futures i alguns dels espais incompleixin, seran sancionats: «En aquesta primera fase hem volgut que fessin millores perquè els animals estiguessin bé i si escau aplicar un expedient ho farem, però hem cregut que el més important era que l’animal es trobés bé de manera immediata», va concloure la ministra.

PUBLICITAT
PUBLICITAT