PUBLICITAT

Andorra la Vella

Marsol recrimina als opositors del telefèric que no coneixen el projecte

Diverses entitats demanen que es marqui «un punt d’inflexió» pel Pic de Carroi

Per Judith Sáez

Antenes del Pic de Carroi.
Antenes del Pic de Carroi.

Diverses entitats crítiques amb el projecte del telefèric del Pic de Carroi que promouen el Comú d’Andorra la Vella i la Massana s’han organitzat i han presentat una declaració conjunta per demanar que no es desenvolupi, així com que es marqui «un punt d’inflexió» que evidenciï la voluntat «de construir un país sostenible, solidari i serè». En aquest sentit, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, va apel·lar que els opositors «es manifesten sense conèixer el projecte [...] on arriba, ni com anirà», també assegurant que no implica cap impacte visual ni contaminant i que «és el moment oportú per fer-lo».

Deixant clar que la ciutadania tindrà temps per pronunciar-se quan s’exposi el contingut definitiu del pla a exposició pública, Marsol va anunciar que ja s’han rebut les propostes de dues empreses que ajudaran a l’administració comunal a redactar el plec de bases per a la construcció de la infraestructura. No va detallar quines són les societats en qüestió tot i que va declarar que són andorranes i que van tramitar ahir les seves propostes, que era el primer dia per fer-ho.

Per altra banda, la cònsol va defensar que el comú «no posarà ni un euro» per a realitzar el projecte, ja que seran les mateixes empreses les encarregades de la inversió i, per tant, les que facturaran els beneficis «del tiquetatge». En aquesta línia, va ironitzar que «totes les grans obres que han estat hipercriticades, ara sembla que no podem viure sense elles», sustentant que el projecte del telefèric és una de les «coses pel país que són necessàries».

Aquestes declaracions les va fer durant la presentació de noves mesures adreçades al teixit comercial de la parròquia, en la qual també va assistir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Miquel Armengol, qui va mostrar el suport de la institució amb el plantejament que fa Andorra la Vella del projecte «al 100%» en tant que el comú «no hi ha d’invertir». A més, va ressaltar que el telefèric del Pic de Carroi «és molt atractiu pel país» i va aprofitar per demanar «un vot de confiança».

La cònsol major de la Massana, Olga Molné, també va pronunciar-se en aquesta línia, en una entrevista realitzada per EL PERIÒDIC. La política va recordar que el projecte encara està en un «estat molt embrionari» i «tot plegat està molt verd», tot i que va assegurar que s’ha acordat «ser molt transparents i informar de tot el que es faci». D’aquesta manera, va coincidir en el fet que el plec de bases que es definirà «inclourà la privatització d’una part de l’estació de Pal-Arinsal», el qual ara és completament públic tant pel que fa al capital com la gestió.

Més enllà del cost econòmic del projecte, així com les recriminacions per part d’alguns actors socials i ciutadans que demanen que se centrin els esforços en altres qüestions que podrien veure’s afectades per la crisi socioeconòmica que comporta la Covid-19, les associacions i moviments ciutadans, per la seva banda, posen sobre la taula la seva preocupació davant «del creixement desmesurat d’Andorra en el context actual en què les conseqüències del canvi climàtic són innegables». Per això, proposen elaborar «un model de país basat en un profund respecte al medi ambient i al patrimoni cultural» a més d’un «urbanisme que faci un ús sostenible dels recursos naturals i culturals». Especifiquen que això, juntament amb «una política d’inclusió i de llaç social» és el que es contempla a la Constitució.

La petició en contra del telefèric activa al portal web change.org compta amb 2.138 firmes, que denuncien «no entendre l’interès que tenen algunes institucions per perdre l’essència del nostre paradís natural [...] per arribar a un lloc emblemàtic al que tothom pot accedir amb més o menys esforç».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT