PUBLICITAT

Assandca creu que més experts en radioteràpia no són la solució

L’Associació considera que cal crear la unitat per donar cobertura real

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu de la façana de l’hospital.
Foto d’arxiu de la façana de l’hospital. | Maricel Blanch

En relació amb l’anunci que va fer el dimecres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha convocat un concurs per tal de trobar experts en tractaments de radioteràpia per donar suport a la unitat, el president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va apuntar que «la mesura és benvinguda i és lloable, sobretot tenint en compte que actualment, en el context de Covid-19, algunes proves estan completament parades, però no és una evolució en el tractament de radioteràpia en si. Sí que és una evolució amb el càncer», però va considerar que «l’evolució total seria que volguessin muntar la radioteràpia al país». Benazet va apuntar, en relació amb la mesura, que la idea és que el país compti amb «bons professionals que participin en els comitès de tumors» i que ajudin a «la millor indicació» en relació amb els pacients que han de seguir tractaments de radioteràpia» durant el complet de cicles que els pertoquin. Va apuntar, també, que els professionals en qüestió a més a més s’encarregaran de crear un registre poblacional de càncer.


En la mateixa línia, Saravia va considerar que l’afirmació que s’ha fet alguna vegada que indica que la radioteràpia és una inversió important que quedaria obsoleta en poc temps «és un error. No és una gran inversió, estem parlant d’un milió o una mica més d’euros si es compra, si es lloga la inversió és molt inferior i això donaria la possibilitat de poder evolucionar d’una forma senzilla en aquest àmbit». En relació amb el mateix, va considerar que «quan s’estan justificant, posen la radioteràpia al més alt nivell en referència a la màquina de la qual parlen, que és de neutrons i de la qual només n’hi ha quatre a tot Espanya a causa del cost elevat. Nosaltres no volem una radioteràpia de neutrons, en volem una de normal, de protons». Igualment, va reiterar que «sí que és un avenç molt important i a més anirà molt bé el fet que hi hagi un equip amb el grup tumoral aquí a Andorra, que es dediquin a estudiar cada cas i que no siguem tan dependents de baix».


Finalment, en referència als desplaçaments que han de fer els malalts de càncer que s’han de tractar amb radioteràpia a Catalunya o a França, el president d’Assandca va considerar que «s’ha millorat molt. El fet que un taxi els reculli, els dugui a l’hospital i després els pugi a Andorra una altra vegada és un avenç, sobretot si es té en compte la seguretat del pacient, però si tinguéssim la radioteràpia aquí tots aquests problemes no els tindríem. Penso que es tapen problemes que tenim, que en aquest cas és la manca de radioteràpia, amb opcions que evidentment són bones però que no són la solució».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT