PUBLICITAT

Encamp

Mor un padrí de Salita amb el virus i la xifra de defuncions s’eleva a 54

Arrenca l’StopLab mòbil a Encamp, amb plena ocupació la primera jornada i capacitat de fins a 150 proves

Per Lídia López

La Sílvia Pastor i la seva filla es fan la prova.
La Sílvia Pastor i la seva filla es fan la prova. | El Periòdic

El cribratge dels usuaris a la residència Salita ha permès detectar nous positius al centre. Concretament, sis padrins van ser diagnosticats amb la malaltia, si bé, malauradament un d’aquests es trobava a la fase final de la seva vida i va traspassar la matinada de dimecres a dijous, suposant la víctima número 54 per coronavirus a Andorra. En qualsevol cas, el Govern va puntualitzar que la causa de la seva mort no va ser provocada per la malaltia, tot i que s’ha mantingut el criteri del Ministeri de Salut de comptabilitzar a tota persona que mor amb el virus.

D’altra banda, els altres cinc positius detectats al cribratge, van ser traslladats ahir a la planta Covid del centre sociosanitari del Cedre, on ja s’hi trobaven els altres nou residents de Salita detectats en l’anterior ronda de proves. D’aquesta manera, ja són 14 els ingressats en aquella zona.

Així mateix, el SAAS també va fer ahir una actualització dels hospitalitzats, apuntant que una alta havia reduït el total d’ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell a 26. D’aquests, 19 restaven a planta i set a l’UCI, on una altra persona requeria ventilació mecànica i eren cinc els que rebien aquest suport.

Avui, el Govern actualitzarà les dades epidemiològiques en una compareixença davant dels mitjans. Les darreres xifres, fetes públiques el darrer dimecres pel ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, indicaven que al Principat s’havien detectat 2.568 casos, dels quals 800 eren actius. Com a dada positiva, va destacar que 1.715 persones s’havien recuperat de la malaltia.

Primeres 130 proves mòbils  

A Encamp, ahir va començar a operar el primer StopLab mòbil del país per donar suport al punt fix de proves ubicat a l’aparcament del Prat de la Creu. Tal com va explicar el director de la Creu Roja, Jordi Fernández, l’objectiu d’aquest dispositiu és «donar la possibilitat a totes aquelles persones que no tenen la possibilitat de desplaçar-se, l’accessibilitat per fer-ho». En aquest sentit, Fernández va apuntar que «la situació d’Encamp es prestava a iniciar aquest complement a la parròquia», si bé va destacar que la facilitat a l’hora d’establir-lo, fa possible que es pugui traslladar sense problemes a qualsevol altre indret.

En aquest sentit, el director de Creu Roja va assegurar que, de moment, no s’havia definit un calendari rotatiu de cara a donar aquest servei a la resta de parròquies, malgrat que va reconèixer que «ens desplaçarem a qualsevol indret on la situació epidemiològica ho requereixi i allà on ens digui el ministeri».

El dispositiu dissenyat està format per dos vehicles de la Creu Roja, complementat per material de Protecció Civil. S’ubica a la plaça dels Arínsols, just davant del Comú d’Encamp, i té les mateixes hores de funcionament que l’StopLab d’Andorra la Vella: de dilluns a diumenge, de 08.00 a 20.00 hores. I igualment, la forma per demanar cita prèvia és mitjançant el telèfon 821955.

El director de Creu Roja, també va detallar que ahir ja s’havien reservat totes les hores disponibles, amb un total de 130 persones agendades, si bé, al dia, es poden arribar a fer 150 proves. El sistema a l’hora de fer les reserves és amb un marge de cinc minuts entre cadascuna, malgrat que Fernández va assegurar que de mitjana, es triga uns tres minuts a fer cada test. No obstant això, optaven per donar aquest espai per evitar la coincidència de vàries persones, perquè «no estaria bé que nosaltres fóssim un mal exemple sobre aglomeracions». Així mateix, Fernández va puntualitzar que aquest dispositiu ha activat a 18 persones.

Major presència de gent gran  

Les primeres persones que van acostar-se a fer-se la TMA van ser molt puntuals. Tant, que a les 11.30 hores, ja s’havien dut a terme 70 proves. Segons va explicar la Maria del Mar Velázquez, una infermera que treballava a l’StopLab, els perfils de persones que havien anat a fer-se la prova era divers, si bé majoritàriament, hi havia anat gent gran. «Molta gent arriba amb por per la incertesa o per una mala experiència anterior», va explicar la infermera, que també va assegurar que «intentem fer-ho amb molta cura i, al final, tots marxen molt agraïts». I és que, segons va apuntar Velázquez, «tothom té més por del virus que de la prova».

Aquest perfil esmentat és el de la Isabel i l’Antonio, una parella que ja s’havia fet la prova anteriorment i ha repetit «per seguretat». «Em dona més tranquil·litat, tant per mi com per la gent del meu voltant», va dir la Isabel, afegint que «si tots fem el que hem de fer, anirà bé». Per la seva banda, l’Antonio va dir que aprofitava «les facilitats que ens ha donat el Govern».

Al dispositiu, també hi van passar la Sílvia Pastor i la seva filla, que van voler fer-se la prova perquè, el fill gran de la dona i germà de la petita, és alumne de l’Escola de Segona Ensenyança d’Encamp. «No ens acabem de trobar del tot bé, així que ens fem la prova per descartar», va reconèixer la Sílvia, malgrat que per ara, el seu fill no havia resultat positiu en la malaltia. En qualsevol cas, la mare no va retreure res a l’escola, i va entendre que la situació al centre era provocada per les relacions dels joves fora del centre, a banda que allà també s’hi donava el moviment entre parròquies que succeeix arreu del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT