PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern tanca els bars

Els restaurants només poden oferir els seus serveis de 12.00 a 16.00 i de 19.00 a 00.00 hores

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / C. Esteve

Des d’aquesta mitjanit i fins al 18 d’octubre els bars només poden oferir els seus serveis per emportar. Així ho va aprovar ahir el Consell de Ministres, que també va limitar per decret els horaris d’obertura dels restaurants de les 12.00 a les 16.00 hores per dinar i de les 19.00 a les 00.00 hores per sopar. A més, per primera vegada, s’ha de dur a terme un registre individual de clients alhora que el nombre màxim de persones per taula continua sent de cinc. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assenyalar que aquestes restriccions fa setmanes que s’apliquen en altres ciutats del món, com París o Nova York, ja que «tristament» és en els bars on més gent s’agrupa sense mascareta. «Tenim només dades d’inspeccions i no podem mantenir el tipus d’activitat actual», va afegir el ministre Portaveu, Eric Jover, tot detallant que de les 113 inspeccions que s’han realitzat en establiments de restauració, en 57 s’han detectat diferents infraccions que incomplien la normativa de Salut.

Així mateix, i en un intent de frenar l’expansió del coronavirus després de registrar-se 198 nous contagis en només dos dies, el Govern va presentar un nou paquet de mesures restrictives que també inclou l’ús obligatori de la mascareta dins les aules pels alumnes majors de 12 anys, així com en totes les activitats extraescolars. Les sortides a l’exterior dels padrins dels centres sociosanitaris i les visites dels seus familiars queden temporalment prohibides. «Són mesures dràstiques perquè els residents necessiten contacte emocional, però davant de tot hem de preservar la seva salut perquè és el col·lectiu més vulnerable», va reconèixer Jover. 

Pel que fa als gimnasos i centres esportius es tornen a suspendre les activitats dirigides i en els establiments comercials només es permet l’estada d’una persona en un espai de quatre metres quadrats. L’Executiu també va suspendre totes les competicions esportives i els partits internacionals, que en territori andorrà només es podran celebrar si ho autoritza el Ministeri de Salut, mentre que els entrenaments només es podran realitzar en grups de quatre persones en espais interiors i de vuit en exteriors. L’aforament als actes culturals es redueix al 30%. 

Quant a les reunions familiars o d’amics de nuclis convivents, només es permet la trobada de cinc persones, no estan permeses les reunions als tanatoris i en els enterraments, batejos, comunions i casaments es limita el nombre màxim d’assistents a 10 persones.

 

Arribada de turistes

Les noves restriccions arriben només 48 hores abans que Espanya celebri la seva festa nacional que enguany cau en pont i que tradicionalment suposa una gran afluència de visitants al Principat. En aquest sentit, Jover va manifestar que «necessitem que l’activitat econòmica continuï i hem de donar la benvinguda als turistes», ja que «estem en condicions per acollir-los». Ara bé, i com no podia ser d’una altra manera, tots ells tindran les mateixes obligacions que els residents i hauran de complir les noves mesures. Benazet, per la seva banda, va voler posar en relleu que el Pas de la Casa és la zona del país amb menys incidència del virus, malgrat ser també una de les més turístiques. Pel titular de Salut l’èxit rau en el fet que a la localitat encampadana sempre «s’han seguit els protocols, s’ha rebut els turistes amb mascareta i s’ha mantingut la distància de seguretat».

 

Dades sanitàries

Benazet va informar que actualment hi ha 2.568 casos positius, 800 dels quals són actius, hi ha 27 persones hospitalitzades, 20 a planta i set a l’UCI (quatre sota ventilació mecànica), i nou més al Cedre. Com a dada positiva, destaca que s’han recuperat 1.715 persones i no s’ha de lamentar cap nova defunció. Tot i això, l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell ha activat la fase dos del seu pla de contingència que preveu l’adaptació de la planta d’oncologia per a tots els pacients Covid i una UCI pels malalts amb altres patologies. Les operacions programades no urgents han quedat anul·lades.

Amb la voluntat que aquestes xifres no continuïn a l’alça, Jover va alertar que l’equip d’inspectors sancionadors es reforça amb membres dels ministeris de Salut, Medi Ambient i Economia, a més del Cos de Policia i els agents de circulació de les set parròquies. 

 

Encamp es queda 14 dies sense secundària

En un altre ordre de coses, el Govern ha decidit posar en quarantena durant 14 dies l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança d’Encamp, a l’espera dels últims resultats del cribratge a tots els seus alumnes i professors. Així, l’Executiu no esperarà a obtenir tots els resultats, ja que les primeres mostres han estat prou determinants com per suspendre les classes, malgrat que la majoria de casos són asimptomàtics. El ministre Portaveu va reconèixer que els tècnics de Salut que realitzen les proves han trobat positius en més aules de les detectades inicialment i, per tant, s’ha posat en evidència que el contagi és generalitzat. El titular de Salut, però, va declarar que el nombre de positius per classe és d’entre u i nou, el que demostra que «no hi ha una infecció entre alumnes, sinó que ve de fora». Cal recordar que aquest dimarts ja eren 12 les classes totalment confinades, d’un total de 20 que té el centre.

Amb tot, Jover va celebrar que l’Executiu hagi ideat plans de contingència perquè l’activitat pedagògica no s’aturi i tots els alumnes afectats puguin seguir les seves classes de manera telemàtica. Pel que fa a la resta de centres educatius del país, hi ha 52 classes afectades, 40 de les quals es troben en aïllament total, i 12 més tenen algun company infectat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT