PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Greco insta a informar dels avenços judicials i parlamentaris

El grup troba insuficient el grau d'implementació de les recomanacions

Per El Periòdic

L’interior d’una sala de la nova seu de la Justícia
L’interior d’una sala de la nova seu de la Justícia | Arxiu ANA

El Grup d'Estats Contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) va publicar ahir les conclusions sobre el quart cicle d'avaluació, centrat en la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, els batlles i els fiscals. Concretament, de les 13 recomanacions del Greco a Andorra, s'ha conclòs que tres han estat aplicades de manera satisfactòria, tres més de forma parcial i que set no han estat aplicades. En conclusió, tot i que es valoren els progressos fets, des de l'organisme depenent del Consell d'Europa es conclou que «el nivell actual de conformitat amb les recomanacions és globalment insatisfactori».

Una puntualització va ser que, pel que fa als parlamentaris, «pocs progressos es poden detectar». D'aquesta manera, entre les seves remarques, el Greco considera «insuficient» els avenços al voltant de la consulta pública de les accions del Consell General, i malgrat que es treballi en una llei de transparència, veuen necessaris aspectes com elaborar un codi de conducta, introduir l'obligació d'una declaració d'interessos, un sistema de declaració pública del patrimoni, i una formació específica sobre qüestions ètiques i de deontologia.

Les peticions del Greco dirigides a l'àmbit judicial, a batlles i fiscals, van veure positivament el sistema de responsabilitat disciplinària d'ambdós sectors professionals, que incorpora qüestions com l'increment dels terminis de prescripció d'aquestes infraccions, la introducció d'un procediment específic de l'audiència disciplinària, la conservació de les informacions detallades en aquests procediments i la publicació de totes les resolucions. A més, tant de cara als batlles i magistrats com pels fiscals, també van considerar «positiu» que es facin formacions habituals en ètica i integritat. No obstant això, van trobar a faltar un sistema «sostenible» d'assessorament confidencial sobre les qüestions ètiques.

Així mateix, també van instar a «modificar la composició del Consell Superior de la Justícia per tal d'assegurar una representació adequada dels membres del cos», a la vegada que van suggerir que caldria examinar el nomenament dels batlles i dels magistrats per a un mandat amb una durada indefinida.

D'altra banda, amb relació als fiscals, el Greco va constatar «satisfactòriament» que les decisions del fiscal general d'inhibir un fiscal adjunt hagin de fer-se de manera justificada per escrit.
Les conclusions del Greco ja havien transcendit parcialment la darrera setmana, i aleshores, el ministre portaveu, Eric Jover, va manifestar que moltes de les recomanacions requeririen canvis en la Constitució del país. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT