El Govern avala la proposta de llei de finances comunals
La legislació donaria més flexibilitat a les institucions locals per adequar-se a cada territori i als sectors d’activitat
Quan no és l’Administració general qui impulsa una iniciativa legislativa, els actors que la creen demanen l’opinió al Govern que emet un criteri favorable o desfavorable en relació a aquesta. En aquesta línia, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va explicar que els comuns van entrar una proposició de llei de les finances comunals sobre la qual l’Administració ha emès un criteri favorable. Es tracta d’una legislació vigent des del 2003 sobre la qual s’han dut a terme diverses modificacions però, segons el ministre Portaveu, «és veritat que calia una actualització profunda d’aquesta normativa amb l’objectiu d’actualitzar-la d’acord amb la resta de marc normatiu». Així, va concretar que era necessari modificar la llei de finances comunals per adequar-la i introduir-hi els elements que preveu la llei de sostenibilitat de les finances públiques que és d’aplicació tant al Govern com als comuns. En aquesta línia, Jover va apuntar que un dels motius pels quals el Govern va emetre un criteri favorable a la modificació de la llei ha estat el fet que s’ha treballat per «simplificar i clarificar» alguns elements, eliminar «algunes disfuncions i, així, guanyar seguretat jurídica tant pel ciutadà com per la mateixa administració comunal».
Tot i això, el ministre va considerar que hi ha alguns elements que el Govern ha «encomanat» al Consell General de revisar si ho consideren oportú. Així, va apuntar que la llei de finances comunals preveu diferents figures tributàries «que són les existents però que es veuen revisades. Una de les motivacions que han desenvolupat els comuns és tenir una forquilla de valors més àmplia», que significa «ampliar els dos llindars per aconseguir més flexibilitat i adequar-se, així, millor al territori i a les necessitats dels diferents sectors d’activitat».
Jover també va explicar que tenint en compte «l’actual situació objectiva» tant de les finances comunals com de l’Administració General, «recomanem» al Consell General que revisi la llei per assegurar que la recaptació es desenvolupa sobre un punt de vista «neutre» i que, per tant, «no suposi una afectació negativa sobre els ingressos que arriben al Govern».
Un altre element relacionat amb el projecte de llei de finances comunals és la proposta del Govern d’introduir o esmenar, per part del Consell General, l’increment del «pes del sector primari. Intentar mostrar com es poden generar més complicitats, per exemple, amb tractes fiscals diferenciats, amb aquest sector, vist que el mateix té un pes específic important pel que és, per exemple, el manteniment dels ecosistemes, el manteniment del nostre patrimoni natural i també del nostre patrimoni cultural». En aquest sentit, Eric Jover va considerar que probablement les institucions locals donen suport a la proposta de l’Administració. També va considerar que l’element «és clau per, també, assumir com a societat una major resiliència».
Conveni amb Hongria
La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant el Consell de Ministres va explicar que Andorra ha conclòs les negociacions amb Hongria per tal d’eliminar la doble imposició en relació amb els impostos sobre la renda i prevenir l’evasió i l’elusió fiscal. Així, els dos països iniciaran els tràmits interns que permetran la signatura del text i la seva posterior aprovació per part dels parlamentaris corresponents.
Segons va apuntar Jover, el conveni en qüestió és un «instrument fonamental per a la diversificació de l’economia andorrana, l’atracció de capital estranger i la internacionalització de les empreses del país, alhora que representen un aval a la reforma fiscal conduïda per Andorra durant els darrers anys».
Es tracta del novè conveni destinat a l’esmentat. Anteriorment, el país havia negociat amb els Emirats Àrabs, Estats Units, Espanya, França, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Portugal i Xipre.
Contra la contaminació de Sud Ràdio
El Consell de Ministres, a proposta del titular d’Ordenament territorial, Jordi Torres, va aprovar licitar els treballs d’identificació de materials contaminants a l’edifici de Sud Ràdio. El ministre Portaveu va explicar que actualment es disposa de dos informes que constaten l’existència de materials contaminants com ara amiant o plom. Així, s’inicia un procediment de descontaminació tant en les instal·lacions o en elements constructius que requereix prèviament de la localització dels elements contaminants d’un inventari, anàlisis i presa de mostres.
Nous bàtxelors en informàtica i dret
El Govern va aprovar, a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, els plans d’estudis del bàtxelor en informàtica i del bàtxelor en dret de la Universitas Europaea IMF. Tal com marca la Llei, els plans d’estudis ja compten amb l’acreditació prèvia favorable de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior (AQUA). Ambdós plans d’estudis s’estructuren en tres cursos acadèmics a temps complet dividits en semestres, i s’imparteixen en la modalitat virtual. Les llengües vehiculars dels dos ensenyaments són el català, el castellà i l’anglès.
Nou camió autoescala pels Bombers
El Consell de Ministres va aprovar, a proposta del titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, la licitació per la contractació d’una empresa per subministrar un camió autoescala automàtica destinat al Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament del Ministeri de Justícia i Interior. La dotació pressupostària és de 724.942 euros i el subministrament del vehicle es farà l’any 2022. D’aquesta manera, es dona resposta a la necessitat del cos de Bombers per fer front amb més eficàcia a tota mena d’intervencions en altura.
Auditoria energètica dels bens immobles
Es licita el concurs per a l’elaboració de les auditories energètiques dels edificis o béns immobles calefactats del Govern d’Andorra en el marc de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc). Segons les dades del darrer inventari de les emissions de gasos d’efecte hivernacle del 2017 a Andorra, el 23% de les emissions provenen de l’edificació. Per aquest motiu s’han prioritzat accions d’estalvi i eficiència energètica dels edificis que són béns patrimonials de l’Administració Pública com a element clau en les polítiques energètiques per a la sostenibilitat.
Més de 450 mil euros per a la ramaderia
El Govern va aprovat, a proposta de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, atorgar els ajuts del 2020 per al sector agrari i ramader. Més concretament l’Executiu va validar les ajudes per al foment del dall dels prats i també per al foment de les pràctiques ramaders tradicionals de muntanya als ovins transhumants. Aquests ajuts tenen com a objectiu que el bestiar de renda criat a Andorra sigui alimentat amb farratges produïts en el mateix territori, i alhora contribuir al manteniment del paisatge i de la biodiversitat vegetal dels prats.