PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Objectiu Comú s’oposa a fer les sessions telemàtiques

La modificació de l’Ordinació centra un consell ple de retrets

Per Lídia López

Els consellers canillencs a la sessió d’ahir.
Els consellers canillencs a la sessió d’ahir. | Comú de Canillo

La sessió de Consell de Comú d’ahir a Canillo va aprovar una modificació de l’Ordinació d’Organització i Funcionament dels Comuns per permetre la presència dels consellers per via telemàtica a les futures sessions comunals. Una decisió que no va comptar amb el suport de l’oposició, que va reiterar la importància de seguir celebrant les sessions de forma presencial i permetre només la versió digital quan es donin casuístiques excepcionals com la pandèmia actual.
L’equip de govern ho veia clar: «hem de fomentar la participació malgrat que no s’hi pugui ser presencialment», va assegurar el cònsol major, Francesc Camp, que també va apuntar que «la història no va en detriment de l’evolució». I és que Canillo, ha esdevingut la primera parròquia a permetre aquesta obertura de les sessions; una evolució que segons el cònsol menor, Marc Casal, «segur que no som l’últim». De fet, més enllà de facilitar la tasca dels consellers, Casal també va posar en relleu la tendència a l’alça de l’ús de la seu electrònica a l’hora de fer tràmits per part de la ciutadania, justificant a la vegada la necessitat d’anar endavant tecnològicament.

Però aquests arguments no van convèncer l’oposició, que va reiterar la «importància cabdal» de fer de forma presencial i a la casa comuna els consells, tal com va recordar Albert Torres. Per la seva banda, Dolors Cabot, també va destacar la necessitat de contacte humà per afavorir el debat. Paral·lelament, tampoc consideraven que quedés prou especificat el tipus d’excepció que podia quedar inclosa, al·legant que «quan es diu qualsevol altre impediment, s’obre la porta a tot», un punt que per Camp no és així perquè «la primera paraula és excepcionalment».

Un comú de retrets 

Però les discrepàncies van anar més enllà d’aquesta aprovació, i també hi va haver estira-i-arronsa per altres aspectes del funcionament comunal, plantejats al punt de ratificació d’acords de les Juntes de Govern de setembre. En primer lloc, Cabot va criticar la forma del contracte d’arrendament d’uns terrenys a la Vall d’Incles, utilitzats per aparcaments els quatre mesos d’estiu, que s’ha signat ara per quatre anys, malgrat que per la consellera d’Objectiu Comú no queda prou clar.

D’altra banda, la mateixa Cabot també va demanar informació al voltant d’unes contractacions emmarcades en treballs visuals, defensant que no se’ls havia comunicat i que Camp va justificar per la importància per a la parròquia de comunicar-se. I, dins d’aquesta queixa per la manca de comunicació, Cabot també va declarar que «la bona entesa que vostè suggereix no és real». És per això, que la consellera de l’oposició va fer dues peticions: poder ser presents a l’obertura dels plecs i edictes d’adjudicació, i també la de poder tenir un espai fix a la casa comuna per poder dur a terme la seva tasca com a oposició. Una petició que no va ser aporvada per la majoria, perquè van apuntar que al comú no hi ha gaire lloc per reservar-los un espai específic, i els va animar a fer reserves de sales de reunions en cas de necessitar trobar-se a les dependències comunals.

Finalment, a la mateixa sessió, la consellera Anna Palmitjavila, presidenta de la comissió de Joventut i Esports, va presentar les modificacions de les subvencions per a les associacions, que no canviaran les seves bases però sí, un cop es recullin els comptes d’enguany, es tindrà en compte la part no gastada per efecte de la Covid en la seva activitat enguany.

Hivern incert 

Preguntat a la roda de premsa posterior, el cònsol major va fer un balanç de les previsions sobre la temporada d’hivern vinent, sobre la qual Camp va mostrar-se «optimista dins la situació d’incertesa i de contagis creixents actual». El cònsol major va considerar que, malgrat que «aquesta temporada no serà com la dels darrers anys», sí que podria ser prou bona «si els turistes i esquiadors de proximitat responen com ho ha fet a l’agost». En qualsevol cas, sí que es va mostrar pessimista de cara al turisme internacional, i va reconèixer que «serà més complicat poder-los fer venir», si bé va considerar que «si les quarantenes de països com Regne Unit s’aixequen, seria més fàcil atreure’ls». No obstant això, Camp va reiterar que tots els agents com Grandvalira estan preparats i tenen els protocols per tal de tirar endavant la temporada.

PUBLICITAT
PUBLICITAT