PUBLICITAT

Andorra la Vella

SDP responsabilitza el CSJ del «desgavell» a la Batllia

El partit denuncia que no s’està garantint la separació de poders

Per Judith Sáez

Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu a la roda de premsa d’ahir.
Elisabet Zoppetti i Jaume Bartumeu a la roda de premsa d’ahir. | El Periòdic.

Progressistes-SDP va manifestar ahir durant una roda de premsa que en els últims dos anys «el desgavell de la Batllia s’ha anat escampant» i va blasmar que sigui «evident per a tothom menys per al cap de Govern», Xavier Espot, qui va reconèixe que l’administració patia un col·lapse tan sols a instrucció penal. A més, van incidir en el caràcter de «servei públic» de la Justícia en tant que «la seva independència ha d’estar garantida pel principi de separació de poders».

Segons el president del partit, Jaume Bartumeu, el Consell Superior de la Justícia (CSJ) és el primer responsable de la situació actual i «és un òrgan que també ha col·lapsat estrepitosament enmig d’una polarització difícil d’admetre» perquè «està vincula sense dissimular al poder polític». En aquesta línia, va condemnar que cap responsable del CSJ «ha demostrat fer res per trobar una solució» més enllà de desenvolupar «operacions de maquillatge, fent referència a la inauguració de l’edifici de la nova seu de la justícia.

Quant a la dubtosa independència de la Justícia respecte al poder polític, Bartumeu va subratllar que també afecta els factors de competitivitat econòmica, a part dels de la consolidació de l’estat de dret. En especial, pels operadors econòmics posant d’exemple que «si algú vol invertir a Andorra, vol saber si hi ha seguretat jurídica, si funciona l’autoritat judicial, els tribunals» constituint «un dels elements importants per a invertir al nostre país». En aquest sentit, també va apel·lar que l’ordenament jurídic hauria de ser «més comprensible, eficaç i accessible per ajudar al creixement de les empreses» que operen al Principat i que presenten complicacions per «fer-se reconèixer drets i situacions».

A part de l’afectació que podria suposar aquesta situació a l’interès dels inversors, des d’SDP van recordar que hi ha oficines judicials que no tenen suficient personal, causant endarreriments en les resolucions i administracions «molt importants». De fet, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, va reconèixer a mitjans de setembre en ser preguntat pels mitjans de comunicació que hi ha seccions de la Batllia que presenten algun «tap», mentre que Espot va justificar que s’està treballant per assolir més recursos materials i humans i va anunciar que s’estan desenvolupant proves i per incorporar nous fiscals, secretaris judicials, advocats i administratius.

El problema principal però, van destacar els progressistes, és que bona part dels seleccionats en les proves són oficials de la mateixa administració, «per la qual cosa, haurem de començar un concurs i començar-ne un altre». De fet, Casadevall ja havia argumentat amb anterioritat que el model existent pel que fa a la cobertura de places «és molt lent» i que el mitjana de temps per cobrir una vacant oscil·la entre l’any i els dos anys. Algun dels motius són els llargs períodes de formació i, segons Espot, que «en els últims concursos no es presentaven suficients persones qualificades».

Per altra banda, la membre de l’executiva del partit Elisabet Zoppetti va matisar que «les coses no acaben de funcionar», tal com també van reivindicar des del Col·legi d’Advocats, i provoca «desconfiança de la ciutadania». A més, van recordar que hi ha sentències sense resolució des de fa «mesos i anys».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT