PUBLICITAT

Andorra la Vella

La Fiscalia acusa de blanqueig de diners un metge espanyol

Demana tres anys de presó, 1 milió d’euros i l’expulsió del país

Per Judith Sáez

Imatge de la façana d’entrada de l’edifici de la nova seu de la Justícia.
Imatge de la façana d’entrada de l’edifici de la nova seu de la Justícia. | El Periòdic.

Tres anys de presó, l’expulsió del país i una multa en concepte de responsabilitat civil d’un milió d’euros és la pena que va demanar la Fiscalia durant un judici celebrat ahir al matí a la nova seu de la Justícia per a un home acusat de blanquejar diners o valors superiors a 600.000 euros. El processat ja havia tingut problemes amb la Batllia i la justícia espanyola per fabricar i comercialitzar durant 12 anys unes pastilles per aprimar.

Aquests fets van succeir durant els anys 90, va confessar el processat, que és un metge cordovès que va ser finalment condemnat a quatre anys i nou mesos de presó per un delicte de desobediència, lesions i contra la salut pública. Ara bé, el motiu d’aquesta darrera vista sorgeix d’una denúncia per maltractament que va imposar l’exdona de l’acusat l’any 2006. Segons el fiscal, les declaracions de la dona fan palesa d’una amenaça que hauria patit per part del seu marit en cas que hagués decidit tirar endavant la divisió d’uns béns que ell no hauria declarat.

D’aquesta manera, l’afer s’emmarca entre l’any 1989 i el 2006, període en el qual l’home processat també va obrir més d’una desena de comptes a diverses entitats bancàries del país al llarg dels anys, on hi va transferir gairebé 100 milions de pessetes a partir de l’any 1996 i en diferents tandes. A més a més, el ministeri fiscal també va ressaltar la compra de diversos immobles, un d’ells a la parròquia d’Ordino, i va assegurar que existeix una vinculació entre el capital blanquejat i l’activitat delictiva condemnada.
Segons la Fiscalia, aquesta acusació està provada amb les diverses actes, documents i informes d’aquella època, tot ressaltant que el discurs de l’acusat té «poca consistència».

Per la seva part, el lletrat representant del metge, va demanar la seva absolució perquè considera que l’obtenció dels béns es va fer de manera lícita. Per això, va argumentar que són fruit de la seva activitat professional de l’any 1983 al 1989, quan tenia la consulta mèdica. A més, la defensa va subratllar el fet que «no hi ha proves que acreditin una procedència il·lícita dels béns».

Tot i això, també va demanar al Tribunal de Corts, que en cas de determinar que s’ha comès un delicte major per blanqueig de diners o béns i no s’accepti la suspensió del comís dels actius de l’acusat, es rebaixi la pena a un any de presó condicional, amb un termini de suspensió corresponent també a 12 mesos i 10.000 euros de multa. 

Petició de condemna per no pagar la CASS

Acusada per un delicte d’apropiació indeguda per un valor superior a 6.000 euros, la Fiscalia va sol·licitar una pena de dos anys de presó condicional i una multa que supera els 21.000 euros per a una dona que va confirmar no haver pagat el 5,7% corresponent a la Seguretat Social durant cinc anys. La CASS va presentar dues querelles l’any 2016 contra l’empresa que gestionava la processada, qui va reiterar diverses vegades que sempre va pagar tot el sou als seus treballadors. «Mai m’he quedat res de ningú», va etzibar. La defensa va demanar-ne l’absolució ressaltant que la dona té intenció de retornar el deute i, per tant, no es pot considerar un delicte d’apropiació. A més, va manifestar que s’ha aportat un xec de 30.000 euros a la CASS, perquè han arribat a un acord.

PUBLICITAT
PUBLICITAT