PUBLICITAT

Andorra la Vella

Salut detecta 260 nous infectats i ja són 21 els ingressats a l’hospital

Es realitzarà un cribratge a l’Escola de Segona Ensenyança d’Encamp per l’alta incidència

Per Lídia López

Helena Mas i Mireia Garcia, a la roda de premsa d’ahir.
Helena Mas i Mireia Garcia, a la roda de premsa d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El balanç epidemiològic que el cap de setmana ha deixat al Principat és de 260 casos nous i 702 persones actives. Després de rebaixar la taxa Ro a 1,02, la xifra ha tornat a créixer fins a 1,23, una situació que preocupa al Govern que, una vegada més, es dirigeix a la població demanant precaució i compliment estricte de les mesures. A més, la incidència especialment elevada a Encamp, ha fet que la parròquia esdevingui la primera a acollir l’StopLab mòbil i que es dugui a terme un cribratge general al seu centre de segona ensenyança.

El desglòs de les dades, compartides ahir per la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, indicaven que la xifra total de casos de coronavirus a Andorra se situava en els 2.370, 1.514 dels quals corresponents a la segona onada. Per tot plegat, els actius s’havien incrementat en 185 persones fins als 702 casos; i els recuperats eren 1.615 en total, 75 més que el darrer divendres. Afortunadament, no s’havia donat cap defunció i la xifra seguia en 53 víctimes.

D’altra banda, també havien crescut el nombre de pacients a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, on hi havia 21 ingressats: 17 a planta i quatre a l’UCI, dos dels quals amb ventilació mecànica. D’altra banda, a la planta Covid del Cedre, també rebien tractament nou padrins. Sobre aquesta àrea, Mas va enviar un missatge de tranquil·litat als familiars de la resta d’usuaris del centre, recalcant que els pacients d’aquesta planta estan totalment aïllats i no suposen un greuge en el risc de contagi pels residents habituals.

Cribratges a Encamp

A la compareixença també hi va intervenir la metgessa de salut pública del ministeri, Mireia Garcia, que va fer el repàs d’aïllaments als centres escolars. D’aquesta manera, la xifra d’aules amb alumnes aïllats era de 37, 32 amb un confinament total i cinc amb alguns alumnes aïllats. A més, també hi havia 15 aules amb vigilància parcial. Així mateix, Garcia va apuntar que hi havia dues classes bressol aïllades, a la Mainada i a les Dames de Meritxell, i dues més a la Fundació Privada Tutelar.

Però el centre que més incidència està acumulant és l’Escola de Segona Ensenyança d’Encamp, ja que tal com va assegurar la metgessa, hi havia 11 aules amb aïllament total i una més de parcial. Per aquest motiu, i per tal de «detectar com més aviat millor si el virus està circulant fora de les unitats de convivència», es durà a terme un cribratge a tota la comunitat del centre, tant alumnes com docents, al qual estarien cridats unes 350 persones, les que ara no es troben aïllades. Aquest cribratge es durà a terme, previsiblement, entre avui i demà. D’altra banda, els alumnes que ja es troben en aïllament, han de seguir les indicacions dels professionals de la salut. En qualsevol cas, la secretària d’Estat va agrair la tasca dels tres sistemes educatius i la seva implicació i esforç a l’hora de complir les indicacions. Paral·lelament, demà també arrencarà l’StopLab mòbil a la parròquia, on s’hi podran desplaçar la resta de veïns demanant cita prèvia. 

«El virus està circulant i tots hem de ser molt curosos i molt conscients de la necessitat que tenim d’aturar-lo», va posar en relleu Garcia, que també va demanar que «no banalitzem la simptomatologia». 

Mas va anunciar que l’Executiu es trobaria al final de la tarda per valorar la situació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT