PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El CFPA critica el control per accedir a les dades

El sindicat reclama informació i apunta que repercutirà en «l’eficàcia»

Per Judith Sáez

Vista aèria de l’edifici administratiu de la Policia a Escaldes-Engordany.
Vista aèria de l’edifici administratiu de la Policia a Escaldes-Engordany. | Maricel Blanch

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA) presentarà avui una demanda d’informació a la direcció del cos per conèixer perquè es vol implementar la normativa «vidre trencat»i amb quines intencions. A través d’una nota interna, tramitada fa poc més d’una setmana, es va notificar als agents que hauran de justificar tots els seus accessos a l’arxiu informàtic amb l’objectiu d’assolir un control rigorós del personal que consulta les dades.

Segons va apuntar el president del CFPA, Òscar Garcia, a EL PERIÒDIC, això «repercuteix en l’eficàcia» i, per això, «hi estem totalment en contra». I és que des del col·lectiu defensen que l’accés a la informació «és una de les eines que ens han facilitat com a policies per a investigar i ens ajuda molt», tot especificant que el mecanisme de control «provocarà que la gent no vagi més enllà, no sgui més curiosa en l’àmbit laboral. Es limitarà al que tenim d’informació».
Un altre dels requeriments que incloïa la nota és el fet que es preveu realitzar auditories trimestrals de manera aleatòria. En aquest sentit, el col·lectiu es queixa que no s’emprin les tècniques informàtiques existents per detectar qui ha estat la persona que podria haver fet un mal ús de les dades consultades. De fet, defensen que ja existeix un mecanisme de rastreig que permet enregistrar totes les consultes, ja que queden enregistrades i, per tant, «qui ho faci malamen, que se’l castigui, però no a tothom», va apuntar el president Garcia.

Tot i això, reconeixen que «hi ha un problema amb les filtracions» a mitjans de comunicació, motiu pel qual s’ha decidit optar per aquest nou sistema de vigilància del personal que haurà d’explicar per escrit el perquè de la seva cerca a qualsevol arxiu, sotmetre’s a auditories cada quatre mesos i, inclús, a possibles controls eventuals en cas de notificar-se alguna filtració.
El fet que aquesta informació no es transmeti pels canals oficials de la Policia o el Ministeri d’Interior, és la principal preocupació i problema que es pretén evitar amb aquesta nova normativa. En aquesta línia, també es va constatar que en cas que algun agent no justifiqui la seva cerca d’informació, s’alertarà al ministeri pertinent, tot argumentant que només poden proporcionar detalls de les operacions o investigacions, entre d’altres, les persones autoritzades pel servei.
«Hi ha notícies que s’estan tractant fora [a la premsa]. Fa molt temps que passa i és evident que hi ha un problema», va indicar de nou Garcia, qui reiterava que «ens agradaria que s’anés per aquelles persones» que no fan bé la feina o no assumeixen la confidencialitat jurada amb el càrrec. «Si surt una informació que no hauria s’haver sortit, es veu qui ha pogut ser i la castigues», concloïa.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT