PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern prorroga una setmana més les restriccions anti-Covid

Es dobla el nombre d’aules d’escoles aïllades, la xifra s’enfila a 38 en les darreres 48 hores

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant l’actualització de dades sanitàries, ahir. | SFGA/JAViladot

Les restriccions aprovades fa dues setmanes per frenar la propagació del coronavirus al Principat, com ara el límit de cinc persones a les taules dels restaurants, de dues a les dels bars i de la prohibició del servei a les barres, continuaran vigents com a mínim durant una setmana més. El Govern va prorrogar aquestes mesures dictaminades per decret el dia 21 de setembre en tant que valora que la taxa d’incidència del virus segueix essent alta i «ens col·loca en una situació de risc».

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar-ho ahir a la tarda, durant l’actualització de dades sanitàries, tot constatant que les mesures han demostrat «ajudar que la taxa de reproducció baixi», juntament amb la corresponsabilitat de la població. I és que en dues setmanes s’ha aconseguit que el llindar passés d’1,54 a 1,02 de forma progressiva, tot i que l’objectiu és assolir una xifra per sota d’1 i mantenir-la per aixecar les restriccions especials en matèria de salut pública.

Seguint amb els resultats, la pandèmia de la Covid-19 ja registra 2.110 casos totals al país, pertanyent 1.254 a la segona onada. Des del dimecres, s’han detectat 60 nous contagis i 48 recuperats de la malaltia, que resulten en 514 positius actius actuals i 1.540 persones que han superat el virus SARS-CoV-2. Pel que fa a la pressió sanitària, Salut va apuntar que hi ha 11 pacients ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i tres a la Unitat de Cures Intensives, un d’ells amb ventilació mecànica. 

D’aquesta manera, la corba epidemiològica segueix presentant un lleu descens en relació amb el nombre de contagis, també provocant l’aïllament de 38 aules de diversos centres educatius.En concret, 32 de les classes estan totalment aïllades, és a dir, amb tots els alumnes confinats i vigilància activa; 6 amb aïllaments parcials, vigilància activa d’alguns dels alumnes,  i 14 aules més amb vigilància passiva. A més, també s’ha optat per tancar totalment l’escola bressol La Mainada, en detectar que diversos professionals estaven malalts, així com en el programa Joves en Inclusió (JEI) de la Fundació Privada Tutelar. En aquest sentit, Benazet va apuntar que «la pressió sobre el sistema sanitari encara és minsa, però que va augmentant».

Salut va informar que també s’ha localitzat un brot pandèmic en el centre sociosanitari Salita que ha afectat 11 persones, de les quals 10 són usuaris residents i un és un professional del centre. Es va detectar arran d’un dels cribratges rutinaris, que es realitzen cada 15 dies, establert en els protocols interns per garantir la seguretat i la prevenció davant la Covid-19. D’aquesta manera, Benazet va ressaltar que s’ha convocat de manera immediata el comitè tècnic de seguiment per analitzar la situació, tot assegurant que «seguirem reforçant els cribratges massius complerts».

A més, va descartar que el contagi pugui sorgir d’una visita als residents, ja que «estan molt controlades i restringides», i va incidir en el fet que tots els afectats són asimptomàtics. «Només hi ha dos amb símptomes mínims i rascant molt», va detallar el ministre. En total, nou dels positius s’han traslladat al dispositiu depenent del SAAS del Cedre i només un s’ha ingressat a l’hospital perquè pateix d’una patologia prèvia. Per la seva part, el Partit Socialdemòcrata (PS) va demanar al Govern «què ha fallat amb els protocols».

Cribratges mòbils

Per tal de seguir augmentant els cribratges efectuats, l’Executiu habilitarà un StopLab mòbil per a vianants a les diverses parròquies, també en col·laboració amb els comuns. El primer punt serà Encamp, pel nombre de casos detectats darrerament a les escoles.
En concret, es preveu que estigui activat a mitjans de la setmana vinent i que assisteixi a la ciutadania durant vuit o 10 dies, abans d’instal·lar-se en un altre territori. En aquesta línia, Benazet va recordar que Andorra és el segon país del món que fa més proves per habitants i remarcà la importància d’apostar pels cribratges.

Crida perquè els restauradors dels bars es facin les proves de detecció

El titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va demanar ahir als treballadors dels bars que se sotmetin a les proves de detecció del coronavirus que ofereix gratuïtament el Govern. Tot i que va subratllar no creure «que hi hagi positius, és important que es pugui fer» i que «la setmana que ve hi vagin acudint». La proposta de cribratge també arribarà per correu i coincideix amb una setmana més de mesures que afecten el sector, que ha vist limitats els aforaments i el nombre de clients que poden servir a les taules dels seus establiments. Malgrat tot, i de moment, l’Executiu descarta un tancament dels bars i restaurants com el que s’ha dictat a algunes localitzacions franceses, en benefici de l’economia. Tanmateix, Benazet no va opinar pel que fa a unes futures mesures o subsidis per tots ells, més enllà de constatar que els ministeris de Finances i Economia «està analitzant la situació de cada sector».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT