PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet demana a les escoles que no obliguin a portar mascareta

Cribratges massius i protocols específics, l’estratègia per l’hivern

Per Lídia López

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet en la compareixença d’ahir.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet en la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

El Govern va respondre ahir els dubtes de la població a través d’una intervenció a RTVA. El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, van respondre a les qüestions rebudes a través de 65 correus electrònics, agrupats en quatre temàtiques: el retorn a l’escola, les mesures sanitàries, la temporada d’hivern i els aspectes econòmics.

Al voltant de la primera qüestió, el ministre de Salut va tornar a refermar els protocols d’aïllament que s’havien establert en funció de la casuística i va demanar als centres escolars que imposen l’ús de la mascareta durant tota la seva permanència al centre que no ho facin perquè «el balanç respecte de la qualitat social és molt superior». Benazet va argumentar que la transmissió del virus entre els joves és inferior, i que en molts dels casos que han resultat positius, el contagi havia estat familiar. En qualsevol cas, va especificar que fer ús de la mascareta no suposa un impacte negatiu a la salut.

D’altra banda, també pel que fa a l’aspecte sanitari, el ministre va assegurar que gràcies als contactes amb els països veïns i per haver-se adscrit al projecte Covax, Andorra ja tenia garantides vacunes per cobrir «una part important de la ciutadania». Per últim, Benazet també va posar en relleu els esforços que s’havien dut a terme per adequar les instal·lacions sanitàries d’ençà de la pandèmia, i va confirmar que s’havien dut a terme contractacions de personal per afrontar un possible rebrot considerable.

Incidència alta  

I és que, segons va reconèixer el cap de Govern, «la incidència de la pandèmia és ara molt alta», si bé va voler puntualitzar que les estadístiques del virus a escala mundial s’han de contextualitzar a la realitat andorrana, d’alta densitat demogràfica, gran moviment de persones i el fet que al Principat s’està fent moltes proves diagnòstiques que eleven el nombre de positius. No obstant això, Espot va voler «traslladar certa tranquil·litat perquè actualment no hi ha pressió sobre el sistema sanitari».

És per això, que el cap de Govern va refermar la necessitat de les mesures aplicades, com les que restringeixen l’aforament als bars i restaurants, amb la voluntat de reduir la taxa de reproducció del virus, i de fet Benazet va reconèixer que fins i tot van pensar en el tancament puntual. En aquest sentit, Espot va voler diferenciar-les de les restriccions aplicades a altres punts com el transport públic, especificant la necessitat d’un i l’aspecte d’oci de l’altre. 

En qualsevol cas, el Govern va especificar que es prepara per a la temporada d’hivern, mantenint reunions amb tots els agents econòmics implicats, i va compartir els primers aspectes traslladats en aquestes, En primer lloc, va confirmar que enguany el nombre de temporers que Ski Andorra i el sector hoteler requereix és molt inferior al d’altres anys i que, a l’hora de cobrir les vacants, es prioritzarà en primer lloc als nacionals i residents desocupats, seguit dels treballadors comunitaris, i finalment els extracomunitaris. De fet, al voltant també de les restriccions internacionals de viatge, el cap de Govern va reconèixer que s’està fent una tasca diplomàtica perquè a fora es vegi l’estabilitat del virus al Principat a banda que, tal com va apuntar Benazet, pròximament s’actualitzarà el decret de juliol sobre les quarantenes, eliminant-les i establint proves TMA als residents que tornin de certes localitzacions.

Així mateix, encara dins de les accions que s’hauran d’implementar per la temporada, Espot va apuntar que l’estratègia implicarà combinar cribratges massius i periòdics, perquè «ja s’ha vist que han funcionat», i l’adopció de protocols específics.

Accions de suport 

Finalment, també dins de les qüestions econòmiques, Espot va reiterar la voluntat de l’Executiu de fer costat als ciutadans més necessitats, amb diferents accions. D’una banda, va assegurar que el ministeri d’Educació està en la disposició de cedir material tecnològic a totes les famílies que ho necessitin per tal que els alumnes en aïllament puguin desenvolupar l’activitat lectiva, a banda d’exposar que els pares que hagin d’absentar-se a la feina per tenir cura dels fills, podran accedir a un ajut.

D’altra banda, el cap de Govern també va mostrar-se obert a allargar les mesures d’ajut al pagament del lloguer i els ERTOs als sectors i activitats econòmics més afectats, especialment les que hagin de seguir tancades.

Espot va cloure la compareixença donant les gràcies a la ciutadania per «l’actitud cívica» i llançant un missatge d’esperança apuntant que «entre tots ens en sortirem». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT