Andorra la Vella
Arrenquen les comissions de l’Observatori de la Igualtat
Una estarà destinada a les dones i l’altra a la diversitat social
Els principals membres de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat del Ministeri d’Afers Socials, encapçalats pel secretari d’Estat d’Igualtat, Marc Pons, es van reunir ahir amb institucions públiques i parapúbliques i amb diferents entitats de la societat civil per informar-los com s’organitzaran les pròximes reunions de treball que desenvoluparan l’Observatori de la Igualtat. Aquesta formació deriva dels compromisos adquirits en l’anterior legislatura, així com d’un dels principals punts del Llibre Blanc de la Igualtat que inclou la constitució de l’organisme. Tal com va detallar Pons, el principal objectiu és recollir les dades necessàries per «aflorar les desigualtats estructurals existents al nostre país», ja que «si no hi ha dades, sembla que els problemes no existeixin, però no és així».
Dins l’observatori s’han creat dues grans comissions: la de dones i la de diversitat. Tot i que la forma de treballar serà transversal en ambdós casos, abans «calia estructurar la temàtica» per poder modificar i reformular, si és que s’escau, els propòsits a assolir dins el període compromès entre el 2020 i el 2021. Amb la voluntat d’analitzar la informació amb la màxima equitat, Pons va informar que es formarà el personal encarregat, que dependrà del CRES i el Departament d’Estadística, perquè «entenguin la diversitat i analitzin els resultats amb perspectiva de gènere». L’equip es reforçarà amb professionals de l’Àrea de Polítiques d’Igualtat que donaran suport amb la lectura, el tractament i l’anàlisi de les dades.
«La igualtat té moltes cares, colors i formes. Per això necessitem escollir els millors indicadors que ens permetin» fer l’estudi el «més acurat possible». I és que, tal com va reconèixer el secretari d’Estat, «no sempre recollim la informació de la manera més adequada». I va afegir: «Fins i tot, a vegades, queda esbiaixada i no sol ser completa».
Oberts a tothom
Quant a les entitats civils que formaran part de l’observatori, Pons va avançar que seran «gairebé les mateixes» que van formar part del procés del llibre blanc. Malgrat això, va assegurar que «deixem la porta oberta a qualsevol que hi vulgui participar», ja que l’organisme no és més que un «mecanisme» per aconseguir dades que permetin implantar mesures que afavoreixin la igualtat. De fet, en el decret, més enllà de la part institucional, no hi consta cap associació. Els plenaris se celebraran dos cops l’any i les comissions quedaran subjectes a les necessitats.