PUBLICITAT

Benazet nega que els metges referents estiguin col·lapsats

El cap de Govern i el ministre de Salut reiteren, sobre les preguntes dels consellers, que no existeix cap pla de xoc

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, moments abans de l’inici de la sessió de Consell General d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, moments abans de l’inici de la sessió de Consell General d’ahir. | ANA/M.F.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va confirmar que «no hi ha col·lapse» al sector dels metges de referència. Tot i això, va apuntar que «és cert» que últimament els pediatres han vist augmentada la seva càrrega de feina tenint en compte que els nens i nenes han tornat a l’escola i que els pares, davant algun símptoma, recorren als professionals en qüestió amb més freqüència del que ho feien quan el virus no existia al país. Així i tot, va remarcar que aquesta tipologia de metges tampoc està en situació de saturació. Tot això va explicar-ho en referència a la pregunta presentada al Consell General per part de la consellera de Terceravia + Unió Laurediana + Independents Carine Montaner sobre la situació dels metges referents en relació amb la incidència de la Covid-19 al país.


La pregunta de Montaner, que va ser entrada amb declaració d’urgència, però, tenia com a objectiu principal resoldre si realment el Govern es planteja un pla de xoc destinat a salvaguardar la temporada d’esquí, tal com es va anunciar fa poc a alguns mitjans de comunicació del Principat. A la qual cosa, tal com ja havien explicat amb anterioritat des del Govern, Benazet va afirmar que «el pla de xoc no existeix però adoptarem i adaptarem les mesures segons com evolucioni la pandèmia». Davant aquesta afirmació, Montaner va apuntar que, des del seu grup parlamentari opinen que «cal preparar protocols precisos en relació a la temporada d’esquí per donar garanties de seguretat» i tranquil·litzar a la població «que mostra neguit davant la situació».


La consellera general de Terceravia també va apuntar que té constància d’inquietuds per part de la ciutadania en relació amb el nombre de persones que poden compartir taula a un restaurant o a un bar segons les últimes mesures de prevenció davant la Covid-19 que va aplicar el Govern. En aquest sentit, va proposar que en comptes de definir que pugui haver-hi cinc persones als restaurants i dues als bars, es permeti compartir l’espai amb les unitats familiars. Benazet va respondre que «estem davant d’una situació d’abast mundial i d’una gravetat enorme» i que per a la definició dels protocols sanitaris l’Administració es guia segons assessors experts. Així, va apuntar que «cal prioritzar coses essencials i fer un esforç per evitar un mal major com podria ser un confinament total». En la mateixa línia, el cap de Govern, Xavier Espot, va explicar que «totes les possibilitats estan damunt la taula i s’aplicaran, si fa falta, segons l’evolució de la pandèmia» però va refermar-se en l’afirmació que «no hi ha cap pla de xoc per confinar la població durant 10 dies».


Durant el torn de repregunta de la sessió de Consell General, la consellera del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS) Susanna Vela va demanar si les mesures de seguretat preses en referència a l’oci als parcs o als gimnasos segueixen vigents i fins quan, a la qual cosa el titular de Salut va respondre que actualment s’està analitzant el resultat de les mesures en qüestió i que demà, amb una nova anàlisi en relació amb la taxa de reproducció (Ro) del virus podran plantejar si es poden relaxar algunes mesures però va considerar que igualment «no podrem tornar a la mateixa situació que abans».

Ajudes socials de FEDA i Andorra Telecom a l’octubre

A partir d’aquest mateix mes, totes les persones que rebin algun tipus d’ajuda social relacionada amb els serveis de les parapúbliques FEDA i Andorra Telecom es beneficiaran dels descomptes en les tarifes sense haver de demanar-los. Així ho va explicar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, durant la sessió de Consell General, en resposta a una pregunta entrada per part del conseller del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López, en relació, precisament, a les tarifes en qüestió. També en referència a una pregunta entrada pel PS sobre els contractes entre Andorra Turisme, SAU i el Cirque du Soleil, la ministra de Turisme, Verònica Canals, es va reafirmar en el fet que els diners destinats a la pròrroga del contracte per a l’espectacle del 2021 «no eren a fons perdut» i va apuntar que «el Cirque ajuda a l’ocupació de principis de juliol» i que no és incompatible amb l’H23.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT