PUBLICITAT

El deute es refinançarà enguany amb bons al mercat internacional

El Govern ha treballat amb Crédit Agricole i Banco Santander

Per El Periòdic

Seu del Banco Santander.
Seu del Banco Santander. | Europa Press/Óscar Canas

Durant la sessió de Consell de Ministres que va tenir lloc ahir a la tarda, el Govern va aprovar, a proposta del ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, el refinançament del deute de l’Estat andorrà previst pel que queda d’any, que és de 180 milions d’euros, amb una emissió de bons sobirans andorrans destinada al mercat internacional. Segons va explicar Jover a la roda de premsa posterior a la trobada de ministres, la decisió es va prendre després de constatar que la col·locació internacional que es va efectuar el mes de juliol passat per valor de 20 milions amb un banc no andorrà, el Banco Santander, que va representar la primera vegada que es posava a disposició del mercat estranger bons andorrans sense intermediaris, «va ser un èxit».


Així, en aquesta ocasió el ministeri en qüestió ha treballat amb Crédit Agricole i Banco Santander per establir un mecanisme de refinançament a curt termini per poder col·locar aquests bons a clients institucionals finals, «amb la publicitat de l’operació a través dels canals de referència al sector financer internacional». 


Tal com va explicar el titular de Finances, els bons seran a 30 mesos amb un tipus d’interès fix del 0,70%, tot i que hi haurà l’opció d’amortitzar-los de manera anticipada cada any; 0,85% el primer any i 0,725% el segon.


Jover va afegir, també, que «s’ha establert un mecanisme de refinançament a curt termini per col·locar aquests bons a clients institucionals finals». L’operació «permetrà que els bancs andorrans tinguin el suficient múscul per finançar les famílies del país que ho necessitin», i va afegir que «es guanya en resiliència davant escenaris econòmics adversos i s’evitarà concentrar el risc de finançament en una única via».


En la mateixa línia, va destacar que l’operació autoritzarà refinançar la totalitat del deute en condicions competitives i atractives per al comprador estranger mitjançant una estructura financera flexible. Va apuntar que la diversificació internacional, a més, «permet ampliar la xarxa d’elements d’homologació, millorar la reputació d’Andorra a les agències de rating» i bastir les bases d’una emissió de bons sobirans andorrans per al mercat internacional el 2021.


El ministre va destacar, finalment, que tant Crédit Agricole com Banco Santander són dues entitats financeres «de primer nivell mundial» i que estan reconegudes per ser emissores de «bons verds», vinculats a la sostenibilitat i a l’economia verda, aspectes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

PUBLICITAT
PUBLICITAT