PUBLICITAT

Les mesures no es relaxaran si la Ro no se situa per sota de l’1

El ministre de Salut destaca que la taxa de reproducció al país es troba a l’1,24 i l’acumulada és de 704

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/JAViladot

Fins que la taxa de reproducció (Ro) de la Covid-19 al país no se situï per sota de l’1, no es relaxaran les mesures aplicades per al moment. Així ho va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que va tenir lloc ahir al matí. Benazet va recordar que la Ro determina quantes persones infecta una persona que té el virus i va apuntar que actualment, al Principat aquesta dada es troba a l’1,24. Tot i que al llarg dels últims dies la xifra ha presentat una variació lleugerament a la baixa, el ministre va destacar que cal que la població segueixi sent prudent per aconseguir que caigui i es mantingui per sota de l’1, i va destacar que aquest aspecte «ens farà no haver de prendre més mesures extraordinàries i podrem treure pressió de les mesures que s’han aplicat».


També en referència als indicadors que determinen l’evolució del virus al país, Benazet es va mostrar preocupat per la corba d’incidència acumulada que, en aquests moments, és de 704 i va apuntar que aquesta és una xifra «força alta». La dada determina el nombre de casos que hi ha a un territori per cada 100.000 habitants al llarg dels últims 14 dies. Igualment, però, va contrarestar-la amb el fet que, a diferència del que va passar amb la primera onada, actualment no hi ha pressió sanitària. Així, va apuntar que del total de llits disponibles per a possibles infectats, l’11,9% estan ocupats; dels llits de la Unitat de Cures Intensives (UCI) destinats al mateix, n’hi ha un 5% de plens i s’està utilitzant un 1,9% dels ventiladors disponibles. També va destacar que la letalitat del virus al Principat és del 2,7%, que segons el titular de Salut «és una taxa baixa».

Situació a l’educació

També durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Benazet va explicar que actualment hi ha 23 classes aïllades tot i que les quarantenes tenen característiques diferents. Així, va concretar que 16 aules estan aïllades de manera completa. És a dir, els alumnes i els professors pertinents són a casa degut a la detecció de positius i set classes del total estan en quarantena «parcial» i, per tant, només hi ha una part dels alumnes de l’aula que estan confinats. A banda d’això, actualment hi ha 13 aules amb vigilància passiva per si algun dels alumnes pot mostrar símptomes de coronavirus i a les quals tots duen mascareta perquè s’ha detectat algun cas.


El titular de Salut també va informar que hi ha una escola bressol que es troba també sota vigilància passiva i una altra on es va detectar un positiu que tan sols havia tingut contacte amb un infant que ha donat negatiu a la prova.

Més de 2.000 casos

En total, la incidència de la Covid-19 al Principat ja acumula 2.050 casos registrats. Des de l’última actualització de dades, s’han detectat 84 casos positius i el total d’actius actualment és de 565. Sobre el nombre de casos detectats al país des que va començar la pandèmia, 1.195 corresponen a la segona onada. Així ho va fer saber el ministre de Salut, que va afegir que l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell té 14 persones ingressades, de les quals dos es troben a l’UCI i un sota ventilació mecànica. Benazet va destacar, sobre l’últim, que «evoluciona de manera positiva».

Unitats de convivència de fins a 15 infants sense mascareta a les escoles bressol

Els infants de les escoles bressol no hauran d’utilitzar mascareta i les unitats de convivència als centres serà de 15 nens i nenes com a màxim, sempre que es compleixi el nombre de professionals i els metres quadrats destinats a cada infant que s’estableix al reglament de guarderies. A banda d’això, els nens es podran relacionar i interactuar entre ells i podran formar part de fins a dues unitats de convivència. Així es va publicar ahir al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) en relació amb la gestió de la pandèmia que es fa als espais en qüestió. Entre aquestes mesures organitzatives també s’estableix que les unitats de convivència han de ser estables com a mínim una setmana i, en cas que sigui necessari el canvi d’un infant, s’ha d’efectuar sempre que sigui possible en dilluns, ja que si sortís positiu, s’hauria d’aïllar l’anterior unitat de convivència i també la nova. Les mesures complementàries indiquen que s’ha d’evitar que un mateix professional atengui diferents unitats de convivència i que, en cas de necessitat, el professional minimitzi el contacte amb els infants i extremi les mesures de protecció. En referència als professionals dels centres educatius, el BOPA estableix que han de mantenir la distància de seguretat, han de dur mascareta i totes les peces de roba i calçat que duguin, seran d’ús exclusiu de treball i s’hauran de rentar cada dia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT