PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Reflexions sobre el telefèric a Carroi

Realment és un projecte segur i d’interès turístic i econòmic nacional ?

Per El Periòdic

El projecte del telefèric del Pic de Carroi està en marxa.
El projecte del telefèric del Pic de Carroi està en marxa. | MARICEL BLANCH

Primer: Serà segur ? Segon: Realment és d’interès turístic i econòmic nacional ?
Sembla que el telefèric es vol tirar endavant, sí o sí . Pel que es vol fer creure, serà la panacea per a tot el país . Abans, però, és obligatori fer unes reflexions, per tal de veure si tot és correcte.

1. Tots sabem que la muntanya on es pretén instal·lar el telefèric és la més inestable d’Andorra i que ens ha donat greus ensurts de despreniments i que històricament el Govern ha hagut d’intervinir-hi amb grans actuacions. Sembla, però, que això tothom ho hagi oblidat.
Qui no recorda les fotos de caigudes de pedres prop del vell centre hospitalari, i inclús una gran roca dins una banyera d’un apartament ?
Tenint en compte aquest greu problema, realment tècnics experts del país donaran el vistiplau a una instal·lació que a causa del seu important cable en contacte amb la (o les pilones) provocarà una vibració constant ?
(I per la qual cosa pot provocar despreniments constants)
Realment algun expert en la matèria signarà el vistiplau i ens dirà que mai hi haurà un greu despreniment que provoqui una catàstrofe ?
I el govern ? Assumirà aquest risc i voldrà tenir la responsabilitat de donar-hi el vistiplau  i tenir un greu remordiment de conciència, en el cas probable que hi hagi un greu incident ?

2. Abans de tirar endavant l’oferta pública, on és l’estudi d’impacte medioambiental i de sostenibilitat ? No és lògic primer fer-lo i mostrar-lo a tota la població ?
Per cert, aquest macroprojecte té en compte  que Andorra vol ser el primer país del món  reconegut com a reserva de la biosfera? És part integrant de la documentaciò preparada i tramesa a la Unesco ?

3. Interès Nacional ?
Tenim clar que si aquesta gran infraestructura es vol fer  no és pas per pujar de la capital al pic de Carroi a fer un cafè i quatre fotos .
Això no justifica la gran inversió.  De ser així sabem tots que seria inamortitzable, i que els comuns implicats, el d’Andorra la Vella i la Massana, i també el Govern, hauran de sufragar les grans pèrdues d’explotació que es generaran .
Diem també la Massana, perquèsembla que ha donat el vistiplau , per fer l’arribada en terreny de la seva propietat, ja que sembla que sense el terreny d’aquest comú no es pot construir .
És de suposar, per tant,  que tothom té clar que aquest giny no està pensat per parar a Carroi i punt.
Aquest giny està pensat per anar a Pal i transformar així la capital en peu de pistes .
Realment els veïns de la Massana, i entre ells els seus comerciants, ho veuen bé ? Tenen clar que l’activitat comercial baixarà moltíssim ?
És evident que els turistes es quedaran a les zones baixes d’Andorra la Vella i d’Escaldes-Engordany, i aniran directes a Pal des del telefèric de Carroi .
Per què pujar a fer cues a la Massana o posar cadenes per arribar als llocs de la Massana o d’Ordino ? Hotels, restaurants, comerços en general, farmàcies, lloguers d’esquís, etc., en sortiràn molt mal parats. Realment  ho aproven els veïns de la Massana ?

Conclusió
Primer: Té clar el gran risc de seguretat ciutadana que pren el Govern en autoritzar el giny ? Segon: Realment es d’interès nacional ? 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT