PUBLICITAT

L'elecció política-funcionariat

  • CR i ApC eviten la supresió d'un mandat per a les excedències dels polítics
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ladislau Baró i Joan Gabriel, principals líders reformistes, ahir. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El dotzè i últim bloc del projecte de llei de mesures de reactivació econòmica i racionalització de l'administració va ser el que més discrepàncies va motivar. De fet, i segons va reconèixer Nomen, aquesta era la disposició derogatòria «essencial» que havia motivat «una ferotge defensa del grup socialdemòcrata» en sessions anteriors i que, en paraules del líder d'ApC, constituïa «un cavall de Troia» sobre el text, ja que pretenia la supressió del topall d'un mandat per a la reserva de plaça dels funcionaris dedicats a la política.

L'argumentari de la plataforma va girar entorn un eix fonamental: «No es pot atorgar un privilegi als funcionaris que volen fer de la política la seva forma de vida», com, segons va denunciar, pretenia el PS. Des d'aquest grup, Mariona González va manifestar que la negativa a aquesta modificació suposa «un empobriment del sistema democràtic» i que, en qualsevol cas, «el cavall de Troia va ser al 2008», quan es va establir el límit. González li va donar un gir a l'argumentari en pro de no limitar temporalment l'exedència: «A més, aixo permet a algunes persones que agafin experiència a l'Administració com a eventuals», va dir.

Adellach, que va recordar com es troba en situació d'excedència des de fa més de deu anys, va reconèixer que no trobaria a dia d'avui just tornar a ocupar la plaça que durant tants anys està ocupant l'actual funcionari, ja que, segons va dir, aquest estarà «més preparat» que no pas ella després d'aquesta experiència. Els reformistes van defensar a ultrança en aquest sentit la Llei 31/2008 de mesures de reactivació econòmica i van sumar vots amb ApC per tancar la porta a aquesta modificació. A propòsit de les paraules de Nomen en què aquest qüestionava la mesura del PS com a un «exercci legislatiu propagandístic», González va replicar que el líder d'ApC no hauria d'entrar tan a fons en un fet com aquest: «Altres, senyor Nomen, fan dels assessoraments la seva forma de vida», va dir-li.

Congelació a partir dels 2.000

Amb excepció del bloc de lleis que pretenia limitar el personal de relació especial a l'Administració, la resta de mesures en aquest àmbit van prosperar. En aquest cas, la cambra va dir sí a la congelació salarial als alts càrrecs i sous superiors als 2.000 euros mensuals, així com la no cobertura de les places fruit de les jubilacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT