PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra la Vella preveu avançar obres per reactivar l’economia

El comú destina 3,7 milions d’euros a accions per la Covid-19

Per Judith Sáez

Imatge de la sessió extraordinària de Consell de Comú d’Andorra la Vella a la Casa Comuna, ahir.
Imatge de la sessió extraordinària de Consell de Comú d’Andorra la Vella a la Casa Comuna, ahir. | Comú d’Andorra la Vella/Tony Lara

El Comú d’Andorra la Vella avançarà projectes d’obra pública amb l’objectiu d’avançar l’economia. Així ho va anunciar la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, durant un consell extraordinari celebrat ahir a la tarda, en el qual es va aprovar per unanimitat una ordenació per facilitar que totes les activitats empresarials de la parròquia comptin amb una reducció directa en el pagament de les taxes d’higiene, enllumenat i del tribut de radicació.

Més enllà de l’únic punt tractat durant la sessió, que es va estudiar entre la majoria i la minoria de l’administració comunal, i que suposarà que es deixin de recaptar més de 500.000 euros, Marsol va especificar que l’objectiu del comú és «generar ocupació, riquesa i esperança» a la població de la parròquia. Per això, va detallar que s’avançaran  les obres de reforma de la plaça de la rotonda, així com de la nova rambla de l’avinguda d’Enclar de Santa Coloma, en les quals s’estima invertir-hi uns tres milions d’euros.

En aquesta línia, la cònsol de la capital va recordar que l’administració va tancar la liquidació del segon trimestre del 2020 amb 7,9 milions d’euros de superàvit, i s’ha decidit avançar la segona fase de les obres de la plaça de la Rodonda, ja que els técnics també han avalat que és possible desenvolupar-la conjuntament amb la primera, que ja estava inclosa en els pressupostos d’enguany. Per altra banda, pel que fa al projecte de l’avinguda d’Enclar, que anirà fins a l’espai Columba de Santa Coloma, Marsol va detallar que s’eliminarà un dels tres carrils de la carretera (el central) per assolir «seguretat» i crear zones amples pacificades i de repós.
L’administració també té sobre la taula incloure una partida addicional de 50.000 euros per al Departament de Social «per si es necessiten», deia Marsol, tot i que assegurava que «fins al moment no s’ha constatat un increment d’acció social respecte a l’any passat». L’objectiu és «ser proactius» per afrontar possibles demandes que puguin sorgir d’aquí a final d’any, tenint en compte que «encara no tenim exhaurit el pressupost previst» i es podrien destinar a diverses ajudes.

La consellera del Partit Socialdemòcrata + Independents (PS + I) Dolors Carmona va celebrar que s’hagi apostat per destinar aquesta quantia al Departament de Social «perquè no hem d’esperar». Tanmateix, no va voler a valorar si es tracta d’un import suficientment elevat per donar resposta a les necessitats de la ciutadania, tot raonant que «necessitem informació i dades per quantificar i valorar que el projecte és viable». D’aquesta manera, va incidir en el fet que convindria desenvolupar estudis i enquestes amb indicadors que permetin copsar quins «projectes i serveis es podrien produir».

A més, durant el consell de comú el PS + I va demanar la creació d’una comissió mixta entre majoria i minoria per fer aportacions i treballar propostes i projectes que contribueixin a pal·liar l’impacte de la Covid-19 a tota la ciutadania. En aquest sentit, Carmona va afegir que l’aprovació de l’ordenació tributària comunal aprovada és insuficient. La mesura que pretén rebaixar la pressió fiscal al miler d’empreses que hi ha a la parròquia suposaria un estalvi de 577.418 euros, ja que als negocis que van estar obligats a tancar no se’ls aplicarà l’impost ni les taxes durant tot el termini, mentre que serà del 80% als que van poder fer-ho parcialment.

3,7 milions per la Covid-19

Pel que fa a altres accions en el marc de la pandèmia, el comú també va reduir un 50% la factura de l’aigua al segon trimestre del 2020, comportant que entre l’abril i el juny es facturés un 51% menys que el mateix període de 2019, corresponent a 227.445 euros. A més, es van deixar de recaptar 700.000 euros (411.983 a l’abril i 275.046 al maig) en concepte d’aparcaments horitzontals, ja que es van aixecar les barreres durant el confinament.

Per reactivar el comerç, es van gastar 73.000 euros per la campanya promocional, va deixar de facturar 43.783 euros en facilitar espais per a ampliar les terrasses a 24 establiments, així com va sufragar les inscripcions de 36 comerços per a formacions de la Cambra de Comerç, suposant-li 1.800 euros. Marsol va apuntar que s’estan preparant més cursos que costarien 40.000 euros.

A més, va contractar més personal eventual durant l’estiu (48 treballadors) que van suposar 41.667 euros. El total de les accions sumen 3,7 milions d’euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT