PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cita prèvia a partir del 5 d’octubre pels tràmits de la CASS

Les despeses de la branca de jubilació augmenten un 8% respecte a l’any 2019

Per El Periòdic

Imatge d’arxiu de la CASS.
Imatge d’arxiu de la CASS. | Maricel Blanch

El consell d’administració de la CASS va aprovar ahir que a partir del dia 5 d’octubre s’implementarà la cita prèvia per a totes les atencions presencials, excepte les de l’àrea d’atenció al públic de la planta baixa. L’objectiu és evitar les aglomeracions de gent que fa cua a la porta de l’edifici, ja que des de l’inici de la situació d’emergència sanitària comportada per la pandèmia Covid-19 s’ha limitat l’aforament. En aquest sentit, recorden que s’ha potenciat el servei telemàtic intentant redirigir el màxim de tràmits cap al canal d’Internet.

Pel que fa al balanç del primer semestre de l’exercici de 2020 en relació amb la branca de jubilació, la CASS va informar ahir a través d’un comunicat que les despeses contributives d’aquesta han augmentat un 8% respecte al 2019, corresponents a 52,9 milions d’euros, mentre que les no contributives ho han fet un 7%, que equival a uns 2,6 milions d’euros.

D’aquesta manera, els ingressos per cotitzacions han caigut un 1% en comparació amb el mateix període de 2019. En concret, s’han ingressat 71,7 milions d’euros per cotitzacions dels assalariats i treballadors per compte propi, 2,6 milions d’euros de cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) i 2,6 milions més, corresponents a les transferències del Govern per finançar pensions no contributives.

Per altra banda, la despesa en baixes de la CASS segueix creixent. Segons les xifres proporcionades per la parapública les despeses de prestacions econòmiques durant el primer trimestre, ja sigui per baixes, pensions d’invalidesa o d’orfenesa, han suposat 36,4 milions d’euros, és a dir, una despesa que ha augmentat un 20,5% i que s’atribueix a «les baixes de diagnòstic, sospita i aïllament per contacte de Covid-19», argumenten des de la seguretat social. En canvi, les despeses de prestacions sanitàries han patit una davallada del 7,3%. Concretament, 46,4 milions d’euros.

Els ingressos de la branca general han augmentat un 2,7%. Des de la CASS apunten que el total per cotitzacions dels assalariats i dels treballadors per compte propi han estat de 63 milions d’euros, mentre que per cotitzacions de prestacions econòmiques de la CASS (pensions i baixes) són de 6,1 milions.

PUBLICITAT
PUBLICITAT