PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern destina gairebé 320.000 euros a les beques esportives ARA

L’Executiu comptabilitza els resultats de les dues darreres temporades en lloc d’una a causa de la Covid-19

Per Vicente Pallarés

Sílvia Riva i Justo Ruiz a la roda de premsa referent al Programa d’Alt Rendiment d’Andorra.
Sílvia Riva i Justo Ruiz a la roda de premsa referent al Programa d’Alt Rendiment d’Andorra. | Govern d\'Andorra

El Govern destinarà aquest any 317.426 euros a les beques esportives del Programa d’Alt Rendiment d’Andorra (ARA). Els beneficiats d’aquests ajuts són els esportistes del Principat, dividits en set categories segons l’edat i el temps que li dediquen a la seva activitat esportiva. Aquest quinzè cicle, seran 52 els esportistes que gaudiran de les beques ARA, que han patit una lleugera reducció en comparació a l’any passat, que es va destinar 9.000 euros més a 51 esportistes. La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va voler destacar que aquest exercici «compten  els resultats de les dues últimes temporades, no només d’una sola com s’ha fet sempre, perquè no totes les federacions han tingut el mateix impacte en la consecució dels seus objectius» a causa de la crisi sanitària.

 

Al programa d’elit es mantenen només cinc esportistes. La palista Mònica Doria és la més beneficiada amb 24.000 euros, seguida de quatre esquiadors: Irineu Esteve (22.000), Mireia Gutiérrez (20.000), Joan Verdú (18.000) i Lluís Marín (16.000). Roger Puig, d’esports adaptats, encapçala la llista de promeses amb 14.000 euros, seguits dels 10.000 de l’esquiador Axel Esteve i l’atleta Pol Moya. Cal destacar que els joves Stefan Ancion, de BTT, i l’esquiadora Carla Mijares pugen aquest any a la categoria de joves promeses i la subvenció conjunta de 23.000 euros pel programa Esquí Estudi de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). D’altra banda, l’ajut a la campiona de l’Austràlia Open Junior, Vicky Jiménez, serà de 4.700 euros, quantitat que va indignar l’expresident de la Federació Andorrana de Tenis (FAT), Àlex de Santiago, a causa de la baixada a la base. Tanmateix, les millores al Centre de Tecnificació d’Ordino, les quals tindran un cost de 130.000 euros, seran una realitat l’any vinent. «La idea és mantenir el gimnàs actual per un treball més específic i construir un nou amb maquinària més moderna», va declarar el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz. Dins d’aquesta quantitat econòmica, estan incloses les incorporacions de professionals especialitzats com metges, fisioterapeutes i nutricionistes per tal de donar un millor servei als esportistes del país en el seu lloc habitual d’entrenament.


A més dels aspectes referents a les subvencions, els dos responsables polítics van parlar sobre temes d’actualitat rellevants en el món de l’esport post-Covid-19. Sobre la presència de públic al Poliesportiu d’Andorra pels partits d’EuroCup del MoraBanc, Riva va assegurar que «des del Ministeri, s’han estudiat diversos escenaris. Quan es pugui jugar amb públic, que sigui amb un protocol. La xifra prevista és de 600 persones, però es poden preveure altres intermedis». I és que la quantitat d’espectadors a la resta de partits de la competició europea és molt desigual i depèn de la situació sanitària de cada país o regió. L’FC Andorra, l’altre equip representant del país a les lligues espanyoles, també planteja l’entrada d’aficionats al Prada de Moles. «No tenim una petició exacta, però som conscients que aquest club ingressa una part del pressupost per la venda d’entrades i si es pot, es jugarà amb públic, però en cas contrari, ells seran els primers que ho entendran», va argumentar Ruiz. A més, «aquesta decisió també portaria la participació del Comú d’Encamp», va afegir Riva.

 

En referència a les competicions d’esport base, «estem pràcticament a l’inici i hem recomanat ajornar els partits si no causava massa inconvenients, però a l’octubre començaran tots els campionats. Estem en comunicació constant amb totes les federacions i el protocol es revisarà en cada moment», va confessar Ruiz. La presència de públic també afecta les competicions de base, ja que molts equips del Principat de diverses disciplines competeixen a Espanya o França i els nens rivals vénen acompanyats dels seus pares al país i els andorrans fan el mateix quan han de sortir. «Avui dia, la presència de públic es desestima des de les pròpies federacions, però és un tema que anem decidint dia a dia», va explicar el secretari d’Estat d’Esports.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT