PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les feministes reclamen equips especialitzats a la Policia i Batllia

Acció Femiminista i l’ADA coincideixen que el Govern ha d’actuar de manera «immediata» i «urgent»

Per Judith Sáez

Manifestació en contra de la violència de gènere del 25 de novembre de 2018.
Manifestació en contra de la violència de gènere del 25 de novembre de 2018. | MARICEL BLANCH

Entitats feministes del país adverteixen que s’ha d’intervenir amb caràcter «d’urgència» davant els casos de violència de gènere. D’acord amb les últimes dades proporcionades pel Govern el mes d’agost, el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere ha atès 244 dones, el que, des d’Acció Feminista consideren una «emergència nacional».

Durant l’última sessió del Debat d’Orientació Política, celebrada divendres passat, els grups parlamentaris del Consell General van adoptar el compromís d’estudiar i valorar l’increment dels recursos humans i econòmics per a l’atenció de la violència de gènere, així com que s’insti a millorar la formació dels agents implicats. Tot i això, des dels col·lectius en defensa dels drets de les dones ressalten que «la xifra [de casos] és prou contundent per intervenir de forma imminent» amb «passos concrets i certs» amb l’objectiu d’evitar que les dones «abandonin la intenció de sortir [de la situació de violència] perquè s’esgoten els recursos o no es poden atendre amb qualitat».

En aquest sentit, la portaveu d’Acció Feminista, Aurora Baena, va subratllar la necessitat de crear equips especialitzats en la matèria dins del Cos de la Policia, a la Batllia o els serveis sanitaris, més enllà de desenvolupar-hi formacions. Sobretot, per descartar una victimització secundària de les dones que es troben «en un procés que pot ser molt feixuc i complicat emocionalment, psicològica o moral», concloïa.

Segons diversos grups d’investigació, a part de la dependència emocional o econòmica que pateixen les víctimes, la por a una major violència, la protecció dels fills i la desconfiança en la protecció del sistema judicial són altres factors condicionants a l’hora de denunciar. És per això, que la presidenta de l’Associació de Dones (ADA), Montserrat Nazzaro, denuncia una manca d’agilitat en els processos judicials «sobretot, pel que fa als tràmits i quan hi ha menors implicats».
D’aquesta manera, Baena va recalcar que la violència de gènere és «molt específica i, per tant, els procediments i la sensibilitat també ho són». Una qüestió que denota la necessitat de formar constantment els professionals de totes les àrees, «no només les implicades en la violència de gènere on s’hi haurien de crear els grups específics [...] perquè si no no farem res», augurava.

Així mateix, des de l’ADA celebren el compromís per reforçar els recursos i potenciar les formacions en el marc de la lluita contra la violència de gènere que va adoptar per unanimitat al Consell General, ja que valoren que el servei d’atenció «estava desbordat» durant el confinament i, per tant, «s’ha de reforçar». Tot i això, pel que fa a les formacions dels professionals més pròxims a la ciutadania, consideren que haurien de ser obligatòries per tal que «tothom tingui les nocions bàsiques i coneguin els protocols i com han d’actuar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT