PUBLICITAT

Andorra la Vella

Detectats 130 casos durant el cap de setmana i ja són 648 els actius

Un total de 27 aules dels centres escolars estan afectades per algun tipus d’aïllament

Per Lídia López

Helena Mas i Mireia Garcia, durant la roda de premsa d’ahir.
Helena Mas i Mireia Garcia, durant la roda de premsa d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Des de la darrera actualització epidemiològica el divendres 25, el Principat ha sumat 130 nous casos positius. D’aquesta manera, el total d’infectats a la segona onada s’eleva a 1.111 persones i els actius són 648.

Així ho va confirmar la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, encarregada de compartir les dades en una roda de premsa. Per tot plegat, el nombre total de persones que han patit el coronavirus a Andorra entre la primera i segona onada són 1.966. D’altra banda, Mas també va detallar que les persones ingressades per la Covid a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell són 13, 11 a planta i dues a l’UCI. D’aquestes, un pacient es manté amb ventilació mecànica i l’altre ja ha estat extubat.
Finalment, la secretària d’Estat també va confirmar la recuperació de 1.265 persones al llarg de la pandèmia i que el nombre de defuncions no  varia de les 53.

Aquestes xifres, segons Mas, «ens preocupen» i per aquest motiu, actuant «amb coherència» és que el Govern va decidir impulsar les mesures presentades pel cap de Govern, Xavier Espot i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, just fa una setmana. En qualsevol cas, la secretària d’Estat va considerar que encara no és moment de decidir si aquestes s’havien d’allargar en el temps, i que la qüestió s’abordarà quan s’acostin els 15 dies establerts.

27 classes amb aïllaments 

A la mateixa roda també hi va intervenir la metgessa en Salut Pública Mireia Garcia, que va fer un apunt sobre el funcionament dels protocols als centres educatius. En primer lloc, Mas va fer el detall sobre les aules afectades amb alumnes aïllats, que eren 20 amb un aïllament total, set amb un aïllament parcial, i sis aules restaven en vigilància passiva.

En aquest sentit, Garcia va recordar que «en el moment que es detecta un positiu, se cerquen els contactes, i en el cas dels centres escolars, aquests són els companys de classe». En aquest punt, hi ha diversos graus i tipologies de vigilància en funció dels protocols de cada centre.

D’aquesta manera, la vigilància activa determina un confinament total del grup, excloent les persones que ja han passat pel virus, si entre el grup no es guardaven les mesures de seguretat; o bé parcial quan el centre ha determinat que dins de l’aula se segueix utilitzant la mascareta, aïllant així només els punts de risc com l’hora del menjador. Per últim, també hi ha una tipologia de vigilància passiva quan es reporten alguns símptomes.

Així mateix, Garcia va reconèixer que les comunicacions poden ser confuses, però que el procediment que ara se segueix és d’un confinament de 10 dies entre els contactes d’un positiu des que aquest es confirma, i de 14 dies amb control de símptomes per als casos confirmats. Així i tot, sempre es realitzen les TMA necessàries. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT