PUBLICITAT

La capital aprova un pressupost de 35 milions, el més baix del mandat

  • La corporació passa de destinar 4,1 milions en inversions al 2010 a 963.000 euros al 2011
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cònsol menor, Josep Vila, i Ferrer repassen xifres del pressupost durant el Consell de comú, ahir Foto: ANA / D.P.

Seguint la tendència de la resta de corporacions, el Comú d'Andorra la Vella va aprovar ahir un pressupost de contenció de la despesa per a l'any que ve. La xifra pressupostària s'ha fixat en 34,9 milions d'euros, reduint-se així en un 10% la del pressupost del 2010 (38,8 milions).

D'aquesta manera, el pressupost de l'any vinent es converteix en el més baix dels del mandat de l'actual legislatura, liderada per la cònsol Rosa Ferrer. En total, en els darrers quatre anys el pressupost anual s'ha reduït en el 28,26%.

La partida més afectada si s'estableix una comparativa amb el pressupost del 2010 és la d'inversions reals a la parròquia, que ha passat dels 4,1 milions d'aquest any als 963.238 euros de l'any vinent. La reducció és del 76,83%. La consellera de Finances, Begoña Montes, va informar que aquesta quantia es destinarà a fer una zona de lleure en uns terrenys a Santa Coloma, a la plaça de la Margineda, a l'enderroc de l'antic incinerador i a adequar trams de voravies d'algunes zones de la parròquia.

També destaca la reducció del capítol 1 de despeses dedicat al personal, una de les principals preocupacions comunals. Per primer any s'ha frenat la tendència al creixement anual i pel 2011 s'ha fixat una partida de 16,7 milions d'euros, que representen un 4% menys que la despesa d'un any abans.

Davant aquests comptes, l'oposició va absentar-se de votar a favor del pressupost, tot i reconèixer que s'ajustava al que dicten les 11 mesures anticrisi aprovades fa un mes i pactades entre minoria i majoria. El conseller de l'oposició, Jordi Minguillón, va fer el símil de la situació de les arques comunals amb el d'un malalt: «tenim al pacient estabilitzat però no està curat, encara no hem solucionat els problemes que arrossega la corporació», va exposar. Minguillón va manifestar també la seva preocupació per la situació d'endeutament que arrossega el Comú i que va fixar en al voltant dels 63 milions. Segons el conseller, «veient els comptes d'aquest any queda demostrat que el Comú no té capacitat de retorn de l'endeutament» i va assegurar que s'acabarà l'any per sobre dels 63 milions, és a dir, «estarem al límit o per sobre del límit d'endeutament que permet la llei».

La cònsol, per la seva part, va negar rotundament aquestes afirmacions i va assegurar que amb la liquidació del 2010 la capital està dins del límit permès, tot i que va reconèixer que la problemàtica es produirà al 2011, ja que el 2010 «ha estat un any molt dolent». Les previsions apunten en tancar l'any amb unes inversions properes als 30 milions. La cònsol, però, confia en una revisió de la llei que fixi el límit d'endeutament en la mitjana dels darrers anys a l'hora de calcular el sostre del 200% dels ingressos totals liquidats en el pressupost, i no únicament amb el del darrer com es fa actualment.

En aquest sentit, ahir també es va informar de l'execució pressupostària del 2010 fins al tercer trimestre. El Comú ha tingut unes despeses de 21,6 milions d'euros i uns ingressos de 22,1. El romanent final és de 558.000 euros tot i que Minguillón va alertar que al quart trimestre no s'ingressarà pràcticament res.

Fixats els preus de cessió obligatòria / Durant la sessió de consell de comú d'ahir també es van tractar i aprovar altres aspectes, com és el cas dels preus de la cessió econòmica al Comú de sòl urbà consolidat en cas que el propietari opti per fer-ho de forma econòmica i no cedint terrenys, tal i com estableix la norma urbanística. Per a calcular-los s'han tingut en compte el preu de mercat (s'ha elaborat la mitjana dels preus presentats per dues enginyeres) i les tarifes que ha aprovat recentment el Comú d'Escaldes-Engordany. La voluntat és «acabar amb el merchandatge» que es produïa entre el Comú i el propietari en la negociació del preu final.

D'altra banda, i per consens de totes les parts, el Comú va aprovar ahir la petició d'un crèdit a llarg termini de 10,7 milions d'euros per finançar els pisos subvencionats del Jovial. Aquest crèdit es pagarà amb la pròpia inversió que generin els lloguers dels habitatges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT