PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La construcció creix un 8,6% el 2019 i marca quatre anys a l’alça

L’ocupació augmenta un 8,8% i per primer cop, el salari mitjà supera els 2.100 euros

Per Lídia López

El sector de la construcció va continuar a l’alça durant el 2019 després d’un llarg període de recessió.
El sector de la construcció va continuar a l’alça durant el 2019 després d’un llarg període de recessió. | El Periòdic.

El sector de la construcció, juntament amb el de serveis, van ser l’any passat, novament, els pilars del creixement econòmic andorrà. Així ho desprèn l’Informe Econòmic del 2019 elaborat per la Cambra de Comerç, que indica que la construcció registra quatre anys consecutius a l’alça després d’un llarg temps de recessió que va canviar l’any 2016.

Concretament, les dades recollides per l’informe indiquen que la variació del Valor Afegit Brut (VAB) ha estat positiva en un 8,6%, si bé representa una xifra menor a la registrada l’any anterior, el 2018, quan va arribar a créixer un 13,8%. Ambdues dades suposen una evolució creixent molt significativa, tenint en compte que els augments registrats el 2016 i 2017, moment que el sector va refer-se de la recessió, van ser del 5,4 i el 5,6%.

D’aquesta manera, l’any passat, el pes de la construcció sobre el VAB total va ser d’un 7,3%, sustentada pel dinamisme del segment de l’habitatge, que continua expandint-se tant en accions de rehabilitació com per la demanda d’obra nova, així com per la inversió pública. No obstant això, aquesta xifra encara és lluny del 13% del VAB que  va assolir el 2006, just abans de la crisi econòmica.

Més de 3.000 assalariats

Tot plegat, aquesta relació de registres a l’alça també van comportar un augment del 8,8% l’ocupació del sector fins als 3.333 assalariats. Aquesta dada, segons el text de l’informe, representa a més, el creixement més important de tota la sèrie històrica, que comença l’any 1991. No obstant això, aquest nombre encara suposa pràcticament la meitat dels assalariats que el sector va assolir el 2006.

En la mateixa línia, l’informe de la Cambra indica que, per resultat de la recuperació de l’activitat i la manca de mà d’obra formada, els salaris mitjans van marcar igualment el quart any de creixement, concretament d’un 1,9%, situant-se per primer cop per sobre dels 2.100 euros mensuals.

L’únic element que va experimentar una caiguda en relació amb el sector són les importacions de materials de la construcció, que es va contraure un 16%, en part perquè l’increment de l’any anterior havia estat molt majúscul, d’un 71%. Per últim, es va mantenir al voltant dels 810 establiments de la construcció, la xifra més alta des del 2011.

Prop de 10 milions pel Renova

Un dels elements ja citats que l’informe recull com a part de l’explicació del creixement del sector són les actuacions per reformes d’habitatges. En aquest sentit, el pla Renova hi va tenir molt a veure, ja que el 2019, va rebre 259 sol·licituds per a la millora de l’eficiència energètica. D’aquesta manera, malgrat que les peticions van ser inferiors a les del 2018, un total de 303, el cost de les actuacions va ser per valor de 9,7 milions d’euros, un 53% més. Aquest augment s’explica perquè hi va haver més sol·licituds per a reformes integrals d’edificis que tenen un cost superior.

Des de la posada en marxa l’any 2011 del pla Renova, juntament amb els seus subprogrames, el Govern ha acumulat 1.641 peticions i ha concedit 11,5 milions d’euros per a actuacions de fins a 62,2 milions per a l’eficiència energètica.

Baixen un 13% les transaccions immobiliàries i puja el preu mitjà del metre quadrat dels pisos

Encara en relació amb la contrucció, l’Informe Econòmic del 2019 de la Cambra de Comerç especifica que l’any passat es va produir una reducció del 13% del nombre de transaccions immobiliàries, si bé la xifra seguia presentant xifres elevades que indicarien una estabilització de la demanda. Concretament, el 2019 es van produir 1.621 compravendes. D’aquesta manera, malgrat que a Sant Julià de Lòria van créixer un 27%, a parròquies com Escaldes-Engordany, Canillo i Encamp és on es van donar els descensos més marcats, del 32, el 23 i el 19% respectivament. Pel que fa a la tipologia, els únics que van créixer són les unifamiliars i els terrenys.

Paral·lelament, el preu per metre quadrat va augmentar un 10,2% en les transaccions de pisos, sent la Massana, Encamp i Sant Julià de Lòria les parròquies on més havia crescut, un 23, un 10 i un 7,6% cadascuna. D’altra banda, només Ordino havia rebaixat el preu mitjà un 2,7%. En qualsevol cas, Escaldes-Engordany es mantenia al capdavant amb relació al preu mitjà del metre quadrat, situat per sobre dels 3.100 euros.

PUBLICITAT
PUBLICITAT