PUBLICITAT

Andorra la Vella

Més d’una vintena de classes amb aïllaments i 83 nous casos positius

Salut reforçarà els controls policials a l’entrada dels centres educatius i al servei de bus a partir de dilluns

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan M. Benazet, i la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ahir.
El ministre de Salut, Joan M. Benazet, i la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ahir. | SFGA/JAViladot

Un 2,28% del total d’aules que sumen els centres educatius compten amb algun tipus d’aïllament pel coronavirus. El percentatge representa una xifra total de 21 classes, de les quals 13 tenen tots els alumnes confinats, set amb algun alumne aïllat i una amb vigilància passiva, és a dir, que s’està desenvolupant un seguiment a les persones que formen part del nucli. La ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va valorar ahir durant l’actualització de dades sanitàries que «era previsible que passés», tot esperant que «hi hagi cada vegada menys classes confinades».

En aquest sentit, la ministra va apuntar que un dels punts febles que podrien provocar els contagis és l’entrada i la sortida del centre. «Ha costat una mica més que funcionés bé», recalcava, també incidint en què les escoles estan estudiant com evitar aquestes aglomeracions, així com va anunciar que es reforçarà la presència policial i s’ampliaran les línies d’autobús lliure als centres escolars més afectats a partir de la setmana vinent.

Amb motiu de donar una resposta més ràpida als usuaris que utilitzen aquest servei de transport, ahir es van reunir les empreses adjudicades i el Ministeri d’Economia per establir que a partir de dilluns hi haurà un vehicle de reforç en els trajectes d’Arinsal, d’Encamp i d’Ordino a la Margineda i d’Ordino a Andorra la Vella. A més, també s’augmentaran les freqüències entre les 07.00 hores i les 08.00 hores a l’L5 (Arinsal) i entre les 07.30 hores i les 08.00 hores en el servei del Bus Exprés de Sant Julià de Lòria en direcció a Escaldes- Engordany. Malgrat tot, la valoració de la primera quinzena del retorn a l’activitat escolar que fan des del Govern és «positiva», deixant clar que «ha estat complicat» i «ens hem hagut d’anar adaptant a situacions que han sigut noves i que en un inici no podíem preveure», apuntava la titular de la cartera d’Educació.

Coincidint amb la revisió del protocol educatiu, que inclourà aquest seguit de millores per controlar la propagació del coronavirus, els casos positius al Principat segueixen sumant gairebé un centenar de malalts cada dos dies. El Ministeri de Salut va notificar ahir que el nombre d’actius supera el mig miler (520), havent-se detectat 83 nous des del dimecres, així com 60 altes que fan augmentar la xifra de persones recuperades a 1.263 des de l’inici de la crisi sanitària.
Insistint en el fet que «estem forts» i en la necessitat de seguir les mesures sanitàries per frenar els contagis, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va subratllar que la mitjana d’edat dels pacients ha augmentat moderadament. Així, va apuntar que dos dels pacients que hi ha ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell són d’edat avançada. «Hem de ser especialment curosos quan es tracta del contacte amb les persones vulnerables i les grans», deia Benazet, que també afegia que «hem d’estar alerta perquè el virus està amb nosaltres».
En concret, hi ha set hospitalitzats a planta i dos que requereixen ventilació mecànica a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Segons va avançar Benazet, aquests darrers es «troben en una situació estable amb una lleugera millora» i sembla que es podran anar baixant els paràmetres de la intubació.

Extremar les mesures

Quatre dies després de l’anunci de mesures més restrictives, que sobretot afecten el sector de la restauració en tant que s’ha determinat el límit de dues persones per taula als bars, cinc als restaurants i s’ha prohibit el servei de barra, Benazet va manifestar que s’estan respectant, tot i que va considerar que és massa aviat per preveure’n resultats. A més, va destacar «empatitzar» amb els restauradors.

Enquesta de prevenció

Un 91% de la comunitat educativa va participar en el cribratge massiu, tant alumnes com professors, també proporcionant informació sobre el grau d’exposició de la Covid-19. En aquesta línia, amb l’objectiu de millorar de forma continuada els sistemes de prevenció, el Govern impulsarà una enquesta voluntària amb qüestions referents, entre d’altres, als antecedents o a possibles situacions que hagin pogut portar al contagi.

Les dades personals són confidencials, estan protegides en conformitat a l’establert en la regulació al Principat d’Andorra en matèria de protecció de dades personals, i només s’utilitzaran per a la recerca epidemiològica, va informar Benazet.

Pel que fa als resultats desenvolupats fins a l’actualitat, Salut va detectar que la seroprevalença ha caigut i s’han detectat casos positius que s’haurien infectat per segon cop.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT