PUBLICITAT

Andorra la Vella

PS i Terceravia lamenten la «manca de concreció» d’Espot

López proposa dos pactes d’Estat en habitatge i Justícia i Pintat demana buscar suport a l’exterior

Per Victoria Gómez Pérez

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López.
El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Pere López. | Consell General

Tant el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, com el de Terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, troben a faltar que el Govern no tingui un full de ruta concret pels pròxims anys i que no se’ls hagi tingut en compte des de l’inici de la crisi sanitària. Així ho van expressar tots dos en la primera part de la segona jornada del debat d’orientació política celebrada ahir en què els partits van mostrar les principals reaccions al discurs de dimecres del cap de Govern, Xavier Espot.

Quant als socialdemòcrates, López va proposar dos pactes d’Estat: un en habitatge –un problema que afecta a tot el país «per damunt d’ideologies»– i l’altre a en Justícia. «Demanem [al Govern] que reculli la proposta de treballar plegats pel Dret a l’Habitatge, per elaborar un pla 2021-2026», va assenyalar el socialdemòcrata, tot assegurant que «és el moment de definir unes polítiques sòlides i permanents, elaborades i consensuades sumant el treball de tothom». Sense resoldre la problemàtica de l’habitatge, López va pronosticar que la «nova Andorra» post-Covid no es podrà construir, ja que aquesta continua sent una de les principals preocupacions de la ciutadania. Tanmateix, el PS va proposar unir els tres poders de l’Estat per trobar una solució al col·lapse que actualment pateix la Justícia. «La Justícia viu un moment crític; manca d’efectius, batllies saturades, procediments judicials que s’eternitzen, disputes internes [...]», va nomenar López. Els socialdemòcrates també van apostar per l’ingrés del Principat a l’Organització Internacional del Treball (OIT), incrementar els esforços en la lluita contra la violència de gènere i la desigualtat i la millora de la qualitat de vida de la gent gran i els col·lectius vulnerables.

En una línia similar, Pintat va fer una crida al diàleg, tot i sentir-se «decebut» amb el discurs d’Espot. Així, va apuntar la necessitat de buscar suport en institucions més enllà del Principat, com la Unió Europea (UE) o el Fons Monetari Internacional (FMI). «Sols no ens en sortirem. Necessitem França, Espanya i la UE, que és qui lidera l’entorn més pròxim. Tenim relacions bilaterals amb la UE. Senyor Espot, vagi a Brussel·les i demani reunions», va instar Pintat. En relació amb l’acord d’associació, tot i garantir el suport de Terceravia, el líder lauredià va voler conèixer com van les negociacions i va demanar a l’Executiu que «no ho vulgui fer tot sol». 

 

Suport de la majoria

Les declaracions de López i Pintat van contrastar amb les de la majoria que va elogiar la feina feta fins ara i va fer constatar el seu compromís i suport al Govern.
 
Per ordre d’intervenció, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va reconèixer que la situació actual requereix «mesures difícils que no agraden a tothom, però l’objectiu és que la patacada sigui el més lleu possible». Per aquest motiu, calen «canvis valents» que repercuteixin en un creixement de l’economia, sense que això suposi explícitament la recaptació de més impostos. Mentre el «desenclavament» del país continua sent «l’assignatura pendent», Naudi va proposar «innovar» i diversificar l’agricultura i el tabac amb el cultiu de cànnabis «per a ús medicinal, no com a droga». 

El president del Grup Parlamentari Liberal, Ferran Costa, va celebrar la creació «d’un govern de coalició que ha enriquit el debat en un repte col·lectiu sense precedents». Pel que fa a l’habitatge, Costa va ironitzar que «no tenim una vareta màgica ni una solució infal·lible», sinó que amb la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge es pretén trobar les «mesures correctores a les mancances del mercat de lloguer». Liberals va lloar el sistema educatiu del país que, d’ençà del confinament i les classes virtuals, s’ha convertit en «una prioritat». 

Finalment, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, es va mostrar convençut que calen «solucions pràctiques i eficients, apartant els partidismes i apel·lant a la unitat política per l’interès general». Pels demòcrates, els pactes d’Estat passen per les pensions i l’acord d’associació amb la UE i van alertar que «ens esperen anys durs, amb caigudes del PIB de dos dígits i un dèficit de 160 milions d’euros; aquesta és la realitat i l’hem d’afrontar». I Enseñat va afegir: «La unió suma molta força, tanta com per superar una crisi com l’actual». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT