PUBLICITAT

Andorra la Vella

Controls per l’IGI a partir de la setmana vinent

L’import s’haurà de complimentar en tots els béns superiors a 900 euros

Per Lídia López

Imatge d’arxiu de la frontera hispanoandorrana.
Imatge d’arxiu de la frontera hispanoandorrana. | MARICEL BLANCH

La reunió del Consell de Ministres celebrada ahir va aprovar el reglament per a la simplificació del pagament de l’Impost General Indirecte (IGI) dels productes importats a la mateixa duana.

Segons va apuntar el ministre Portaveu, Eric Jover, a partir de la setmana vinent, s’intensificaran els controls als passos duaners per tal d’assegurar el compliment d’aquest pagament obligatori, que té criteris diferents en funció de si el comprador s’ha beneficiat d’algun retorn tax free al país on hagi adquirit els productes. D’aquesta manera, si el declarant no ha demanat el retorn, haurà de complimentar l’IGI si el preu dels béns és superior a 900 euros. No obstant això, si la persona sí que s’ha beneficiat de les deduccions d’impostos nacionals estrangers, el màxim establert per no haver de contribuir amb l’IGI és de 300 euros. 

El procediment que s’haurà de seguir encara no va ser especificat pel ministre, si bé va assegurar que la voluntat de l’Executiu era «donar facilitat als ciutadans perquè compleixin». Tot i això, Jover sí que va explicar que es tractarà d’una declaració verbal que «ha de quedar resolta en pocs minuts» a la mateixa duana. A més, el ministre també va anunciar que es pretén fer pedagogia del mecanisme i les obligacions que els ciutadans han de complir.

En qualsevol cas, Jover va descartar que el procediment presentés l’automatització que té, per exemple, el retorn de les taxes a la duana espanyola, on només cal escanejar un rebut. Així i tot, Jover no «tancava la porta» a aconseguir més endavant un sistema més senzill i automàtic, per més complicat que fos, si bé per ara no era possible.

Finalment, el ministre va explicar que actualment no es té estimat quina és la quantitat que actualment es deixa d’ingressar per aquesta via, però va assegurar que amb la posada en marxa dels controls i les obligacions, «es podrà veure si era un menyscapte important».

PUBLICITAT
PUBLICITAT