PUBLICITAT

Andorra la Vella

La segona onada del virus supera la primera en nombre de casos

Els 72 nous positius detectats eleven a 897 els infectats, dels 1.753 registrats des del mes de març

Per Lídia López

El ministre Benazet a la roda de premsa d’ahir.
El ministre Benazet a la roda de premsa d’ahir. | SFGA/JAVILADOT

La segona onada del virus de la Covid-19 a Andorra ja ha superat en nombre d’infectats a la primera. D’aquesta manera, el Principat acumula 1.753 persones infectades pel coronavirus, 72 més que a la darrera actualització el dilluns, dels quals 897 es corresponen al període posterior al que el país arribés a 0 casos al juliol.

Segons va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda posterior al Consell de Ministres, el nombre d’actius se situava ahir en les 497 persones, de les quals set restaven ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, cinc a planta i dues a l’UCI amb ventilació mecànica. En qualsevol cas, Benazet va posar en relleu que aquest nombre d’ingressos no posa tensió el sistema sanitari.

Així mateix, el ministre també va fer el repàs de les aules dels centres educatius afectades, que eren 18. En sis d’aquestes, s’havia aïllat només els alumnes positius, però en les 12 restants s’havia enviat a casa a tots els estudiants de la classe. Concretament, les aules de què es tractava eren: quatre del col·legi Sant Ermengol; dues de l’escola andorrana de primària d’Encamp; una de l’escola andorrana secundària d’Ordino; una de l’escola andorrana secundària d’Encamp; una de l’escola bressol de Canillo; una de l’escola francesa d’Encamp; una de l’escola francesa d’Ordino; i una del col·legi Janer. 

Pel que fa a la resta de dades epidemiològiques, Benazet també va indicar que els recuperats en aquesta segona onada són 400, i en total des del març, 1.203. D’altra banda, el nombre de defuncions seguia inalterable en les 53. 

Comportament diferent  

A banda de l’actualització, Benazet també va fer una comparativa respecte dels primers mesos de la pandèmia, assegurant que «malgrat que la segona onada supera la primera en casuística, té un comportament diferent». L’exemple més significatiu és el fet que, mentre que amb els primers 800 casos el pic d’ingressats era de 65 persones, ara no s’ha superat la desena d’ingressats. De la mateixa manera, si bé al març i a l’abril s’arribava a les 17 persones a l’UCI, en aquesta segona etapa el màxim ha estat de dues persones. En aquest sentit, el ministre també va indicar que actualment, els ingressats per Covid suposen el 5,9% de l’hospital i la taxa d’ocupació de la ventilació disponible és del 3,8%. A més, també va compartir que només l’1,5% dels casos actius estan ingressats. Totes les dades reforçaven el missatge del bon estat del sistema sanitari respecte de la malaltia.

Així mateix, el ministre també va recalcar que la mitjana d’edat dels hospitalitzats i de la casuística en general és més jove que la del primer trimestre d’any, apuntant al fet que «les persones grans vigilen més». Un exemple bé pot ser el darrer cribratge realitzat als centres sociosanitaris, on no es va detectar cap positiu.

En qualsevol cas, Benazet va tornar a insistir en la necessitat de rebaixar la taxa de reproducció, que actualment és d’1,45, per sota de l’1, ja que si bé assegurava que la corba de contagis «no està desbocada» interessa aplanar-la, reforçant la necessitat de les noves mesures que van anunciar el mateix ministre i el cap de Govern, Xavier Espot.

Esforç diagnòstic 

L’altre aspecte que va posar en relleu el titular de Salut és el fet que actualment hi ha més capacitat diagnòstica i això també influeix en el fet que es donin més positius que al març. Sobre això, Benazet també va compartir una xifra per representar-ho, indicant que el grau de positivitat dels tests realitzats els últims 14 dies és només del 2,6%. «La política de lluita contra la Covid està basada en una capacitat diagnòstica molt elevada», va apuntar. En aquest sentit, el ministre va assegurar que el nombre de tests que es fan diàriament és al voltant d’un miler.

Respecte a això, Benazet va anunciar una ampliació de l’atenció als StopLab, que actualment són sis en total, quatre gestionats per la Creu Roja i dos pel SAAS. Així, a partir d’ara, treballaran diàriament de 08.00 a 20.00 hores. 

D’altra banda, el ministre també va explicar que l’Executiu estava valorant l’adquisició de noves proves d’antigen que haurien de servir com a eina complementaria a les TMA durant l’hivern. H

PUBLICITAT
PUBLICITAT