PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Oxford assenyala que els Jocs tindran un sobrecost del 200%

El COI qüestiona les xifres de la universitat en plena organització de les Olimpíades més cares de la història

Per Vicente Pallarés

Publicitat dels JJOO ajornats a Tòquio.
Publicitat dels JJOO ajornats a Tòquio. | EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha desestimat l’estudi de la Universitat d’Oxford anomenat Regression to the Tail: Why the Olympics Blow Up sobre els sobrecostos dels Jocs Olímpics de Tòquio 2021, segons han assenyalat diversos mitjans internacionals durant els últims dies. L’ajornament dels Jocs un any a causa de la Covid-19 podria haver suposat, en condicions normals, una reducció del pressupost, com ja han patit diversos esdeveniments esportius que finalment s’han pogut celebrar o que s’estan organitzant. No obstant això, no només es mantindrà el pressupost, sinó que la capital japonesa albergarà els Jocs Olímpics més cars de la història. I és que el sobrecost arriba al 200%, però l’organisme organitzador qüestiona les xifres i la metodologia utilitzades pels investigadors, a més de no prendre seriosament l’estudi: «Considero que he de fer coses més productives amb el meu temps que analitzar un report i respondre», va declarar el vicepresident del COI, John Coates al rotatiu Australian Financial Review. El director general dels Jocs Olímpics de Tòquio, Toshiro Muto, va manifestar que «estic al corrent de l’informe als mitjans, però no s’ha entregat una declaració oficial al comitè organitzador». A més, va afegir que, per tant, «no estic en una posició de realitzar cap comentari. Simplement estic confós».


Per la seva part, l’autor principal de l’estudi, Bent Flyvbjerg, va argumentar el perquè de l’augment dels costos sobre edicions anteriors i va assegurar que si la tendència segueix, «cap ciutat voldrà organitzar-los». «La majoria de les ciutats, a menys que vulguin endeutar-se mai diran que sí a unes Olimpíades si no troben el model correcte», va afegir Flyvbjerg. A més, el document exposa que «desafortunadament, els funcionaris i els amfitrions dels Jocs Olímpics, sovint, informen malament dels costos i dels excesos». D’altra banda, els representants del COI van qüestionar les xifres i la metodologia utilitzada, fet que va provocar la resposta de Flyvbjerg en una carta oberta al president del COI, Thomas Bach, amb tots els detalls. «Estem barrejant dos pressupostos diferents, el de l’organització dels Jocs i el de la ciutat, regió i país», manifestava el COI. La seva resposta va ser que «estem fent exactament el contrari. Els nostres números només inclouen els costos directament relacionats amb l’activitat esportiva. El cost de l’àmplia infraestructura de, com digueu vosaltres, la ciutat, la regió i el país, és molt més alt». Totes les edicions dels Jocs Olímpics que s’han investigat des de l’any 2000, segons el COI, «han arribat al punt d’equilibri o han obtingut beneficis», cosa que l’estudi i la carta posen en dubte. L’única acusació del COI que Flybvjerg sí que reconeix és que cap dada s’ha consultat amb el COI, sinó directament amb les ciutats.


Davant la reacció dels responsables de l’organització, sembla que el pressupost no serà un problema i els Jocs Olímpics se celebraran sense restriccions si la situació sanitària ho permet. Els últims Jocs de Rio de Janeiro, al Brasil, van comptar amb la presència de quatre esportistes andorrans.  Esther Barrugués, de tir de precisió,  Pol Moya, d’atletisme, Pol Arias, en natació, i la judoka Laura Sallés van ser els representants del Principat. Pels de 2021, ja s’ha classificat la piragüista, natural d’Arfa, Mònica Doria.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT