Escaldes-Engordany
Els hotelers dubten sobre fer els testos als turistes
Canut considera que impulsar-ho requereix de molta infraestructura i no és assumible econòmicament
Ski Andorra hauria mostrat el seu interès per garantir al turisme d’hivern que es pugui fer una prova diagnòstica abans de tornar a casa. Així ho va explicar la presidenta d’Autèntics Hotels (AHA), Cristina Canut, que va participar en una trobada entre els agents implicats en el sector on a banda de fer un balanç sobre l’estiu, van posar en comú els punts de vista sobre la temporada que es presenta.
El contacte que fins ara s’havia fet virtualment des que va esclatar la pandèmia es va traslladar a una taula presencial on van participar els ministres de Turisme, Verònica Canals; Salut, Joan Martínez Benazet; i Afers Exteriors, Maria Ubach; els representants dels establiments: la Unió Hotelera (UHA), d’AHA i l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT); persones implicades en el comerç i les agències de viatges, o altres més transversals com la Cambra de Comerç, l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) i la CEA; i per primera vegada, també Joan Viladomat com a representant d’Ski Andorra.
D’aquesta manera, a banda de fer un retorn de la campanya engegada a l’estiu, es van plantejar les voluntats per a la temporada d’hivern.
La primera qüestió que Viladomat va posar sobre la taula segons Canut, era la importància de fer proves diagnòstiques als visitants abans de tornar a casa. «Insistia molt a apostar per les màquines de test ràpid que permeten provar a tota una unitat de convivència a la vegada i que des dels mateixos hotels es poguessin recollir les mostres, i jo penso que a les recepcions no tenim sanitaris», va considerar la presidenta d’Autèntics, que també va apuntar que «no sembla massa factible posar en marxa una infraestructura així per a tots els turistes que entrin al país, pels mitjans que requereix i l’elevadíssim cost que tindria».
L’altre aspecte que preocupa entre els empresaris de la neu és la manca del tursime internacional, ja que representa una facturació d’entre el 20 i el 30%. «No poder-lo tenir en compte els preocupa», va assegurar Canut. Però aquesta impossibilitat de viatge no només seria pels visitants, sinó que també afectaria greument el desenvolupament de les plantilles que treballen a les pistes. I és que una part molt important dels temporers que treballen a la neu són extracomunitaris, destacant els argentins i els xilens. «Crec que serà molt complicat comptar amb ells perquè el Govern vol evitar al màxim tornar-se a trobar amb la situació de gent atrapada a Andorra sense poder tornar a casa», va explicar la presidenta d’AHA.
Al voltant d’aquesta qüestió, Canut va detallar que la mateixa ministra Ubach els va traslladar la seva tasca de comunicació amb totes les ambaixades, assegurant que malgrat estar en bons termes, es troben que de cop Andorra apareix entre les llistes de destins no segurs o no recomanats.
Tot plegat, Canut va assegurar que avui dia es manté la incògnita sobre el plantejament que finalment duran a terme les estacions aquesta temporada vinent. «Al sector d’allotjament turístic i al comerç en general ens sabria molt de greu i ens preocuparia profundament sentir un missatge que finalment les pistes obren per sota de la capacitat total», va lamentar la presidenta d’AHA, que també va considerar que cal «anar fent amb el que tenim, ser realistes i tocar de peus a terra», apostant per seguir atraient a l’hivern els turistes de proximitat que s’han desplaçat al Principat a l’estiu.