PUBLICITAT

La demanda elèctrica cau fins al 35% durant el confinament

FEDA estima una baixada del 10% a final de l’exercici del 2020, que dependrà de la crisi sanitària

Per Judith Sáez

Vista panoràmica de les instal·lacions de FEDA.
Vista panoràmica de les instal·lacions de FEDA. | El Periòdic

La demanda d’energia elèctrica va patir una davallada del 35% la segona quinzena del mes de març, respecte a l’any anterior. Des de FEDA van apuntar que es tracta d’una xifra molt més significativa que no pas la que es va experimentar als països veïns i asseguren que ben entrats al mes de setembre, «ja s’està mantenint la tònica de l’any passat».


El darrer mes d’agost, la demanda només va partir una caiguda del 5%, essent del 7% el mes de juliol, 10% el juny, 20% el maig i del 30% el mes d’abril. El director de la parapública, Albert Moles, va indicar que els percentatges més alts s’expliquen perquè «es va parar l’activitat econòmica en un moment en què normalment hi ha molt consum d’energia». Per exemple, destacant la despesa de les pistes d’esquí més enllà de les calefaccions.


Malgrat haver-se reduït la taxa negativa dels percentatges, Moles dubta si s’assolirà el mateix nivell de consum de l’any passat durant aquest darrer trimestre del 2020. En aquest sentit, exposava que «tot depèn de si a la tardor i a l’hivern l’activitat econòmica es reprèn igual que el 2019», el qual és una qüestió que encara no està definida per la incertesa de l’evolució epidemiològica. Ara bé, de moment, Feda preveu tancar aquest exercici anual amb una davallada de la demanda del consum d’un 10%.


Des de la parapública ressalten que les xifres són molt similars a les projeccions que fa el Govern del PIB i, per tant, esperen que el descens es compensi un 5% aproximat al llarg de l’any vinent. Per altra banda, també especifiquen que el consum d’energia a les llars s’ha mantingut «relativament estable» i, inclús, presentant un lleuger increment al llarg del mes d’abril i maig «perquè la gent estava més a casa i podia tenir més consum de calefacció», va informar Moles, qui també recordava que, a més, el consum d’energia a les llars l’any 2019 va ser baix.


Pel que fa al sector econòmic, el directiu va apuntar que l’activitat que va mantenir el seu consum van ser les grans superfícies i magatzems. En canvi, l’impacte més remarcable va ser generat pel tancament de les pistes d’esquí, els hotels i el volum dels petits comerços, ja que tots ells van passar a un consum nul.


Tot i això, FEDA valora que l’impacte de la crisi sanitària de la Covid-19 és «moderat» argumentant que «l’avantatge és que el que no venem, tampoc ho comprem». I és que encara es compta amb un 90% de subministrament d’energia d’Espanya i França, mentre que la producció local és d’un 20%. Per tant, «aquest menys ingrès, té menys despesa i compra», va cloure el director.

Moles preveu un augment del 5% en la producció d’energia

El director de FEDA, Albert Moles, va celebrar que enguany «hi hagi hagut molta aigua» de manera que a principis d’aquest mes de setembre s’ha assolit superar la producció pròpia d’energia total de l’any passat. En concret, se superen els 85 milions de kW del desembre de 2019 i s’estima assolir un tancament per sobre dels 100 milions de kW. 

 Així, Moles apuntava que es passaria d’una producció pròpia del 19% a una del 24%, també perquè la demanda d’energia serà més baixa. Per altra banda, va recordar que és imprescindible el desenvolupament «d’inversions, projectes i centrals» com els que s’estan desenvolupant actualment, per assolir un 33% de producció l’any 2030.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT