PUBLICITAT

CR acusa el PS de no comptar amb la patronal en la reforma sindical

  • Serra titlla la política socialdemòcrata en aquest àmbit de «màrqueting» i lamenta la derogació de l'actual legislació
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El conseller reformista Jaume Serra, ahir a la tarda Foto: TONY LARA

El grup parlamentari reformista va acusar ahir els socialdemòcrates de no haver escoltat la veu de la patronal en l'elaboració –juntament amb ApC– d'una nova Llei sindical i una modificació del Codi de relacions laborals. Els dos articulats eren sotmesos a votació per tal de ser presos en consideració en el sí de la Comissió legislativa pertinent. Però el que havia de ser un plàcid tràmit es va convertir en una allau de crítiques per part del conseller reformista Jaume Serra envers els socialdemòcrates, i viceversa, en aquest cas amb la interlocució de la consellera Mariona González.

Serra va acusar el PS d'haver obviat l'opinió de la patronal en la negociació, en aquest cas assenyalant l'opinió de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) –que avui mateix aborda la temàtica sindical des del punt de vista de la preocupació del sector. Concretament, el reformista va titllar la política socialdemòcrata de «màrqueting sindical» i es va mostrar contrari a l'augment del llindar per tal de comptar amb representants a les empreses, ja que, segons ell, això suposarà un retrocés respecte l'actual marc.

Però els reformistes van criticar especialment el fet de presentar una nova Llei sindical «en comptes de modificar l'actual», que al voltant del 80% «diu el mateix» que la pactada entre PS i ApC. Des de la bancada socialdemòcrata, González va criticar l'actual legislació, «que va deixar de banda voluntàriament la regulació d'alguns aspectes» necessaris, segons ella, per al correcte desplegament del Títol segon de la Constitució. En la mateixa línia es va mostrar el conseller d'ApC Carles Ensenyat, que va recordar com «era necessari acabar la feina iniciada fa 18 anys»i caminar cap a «un model més avançat» a l'estil dels que poden existir actualment en el marc europeu. Tot i això, i com també va succeir en el Codi de relacions laborals, Serra va lamentar una proposta de legislació «allunyada de la realitat andorrana», al temps que «impermeable» a les recomanacions de la CEA.

Divergències quant a la urgència / D'altra banda, i paral·lelament al debat del contingut, la polèmica va girar també entorn a la forma mitjançant la qual es vol aprovar l'articulat. Després que els textos hagin estat acceptats per la modalitat d'urgència, tenint únicament set dies i mig per a fer-ne esmenes, Ensenyat va anunciar que la plataforma demanarà una pròrroga al termini per a presentar esmenes. Aquesta intenció va coincidir amb l'argument reformista. En aquest sentit, Serra va denunciar una «asimetria de tracte», ja que els socialdemòcrates pretenien que s'esmenés en una setmana «tot això que s'ha negociat durant 18 mesos».

Fis i tot, l'entesa entre PS i ApC va deixar entreveure igualment el clima de discòrdia en relació a la legislatura. El líder d'ApC, Eusebi Nomen, va justificar que si Bartumeu no dona per acabada la legislatura, «durant el gener i el febrer es podran fer consultes per assolir un text de consens». O d'encara més consens.

 

 ALTRES ARTICLES RELACIONATS 

- PACTAT ENTRE PS I APC:La cambra aprova el primer marc legislatiu d'horaris comercials.

- PROPOSTA DE LEGISLACIÓ:Sí a la primera iniciativa popular.

- LA PART QUE CONTINUARÀ AVUI:Aprovats 18 articles per a la reactivació de l'economia.

- ALTRES ACORDS I DESACORDS:Llum verd per al voluntariat i la Creu Roja Andorrana.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT