PUBLICITAT

Sí a la primera iniciativa popular

  • La Proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental rep els elogis dels consellers
M. R.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra Sílvia Bonet, ahir. Foto: TONY LARA

El Consell General va aprovar per unanimitat la presa en consideració de la Proposició de llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental, la primera iniciativa legislativa popular liderada per la periodista Noemí Rodríguez. Tots tres grups van coincidir en aplaudir aquesta acció històrica, tot i que ningú es va mullar pel que fa a si donarien el vist-i-plau o no al text en els termes establerts.

La ministra de Salut, Benestar i Treball, Sílvia Bonet, exposés el criteri favorable del Govern per tal d'evitar l'elevada mortalitat fruit del càncer de pulmó i de «protegir quelles persones que no ho poden fer per sí mateixes». Tot seguit, des d'ApC, el conseller Josep Maria Bringué va dir que, tot i que «el contingut ja es debatrà en el seu moment», el que sí validava era una iniciativa davant la qual el respecte de la cambra va ser unànime. Però el suport d'ApC, en aquest cas, va anar més enllà, doncs Bringué va assenyalar que, en cas que unes eleccions anticipades impedissin el debat parlarmentari, «ApC es compromet a tornar a entrar la proposta la pròxima legislatura».

La consellera reformista Celine Mendicó va ampliar que el text introdueix «un valor afegit» per fets com ara que defensa «els drets dels no fumadors i familiars», al temps que camina dins la línia de l'Organització Mundial per a la Salut (OMS) en les seves directrius. Tot i això, segons va assenyalar, s'haurà de compaginar en el futur amb realitats com ara el pes del tabac en l'economia andorrana durant bona part de la història del Principat.

Maria Pilar Riba, des del grup socialdemòcrata, va recordar com «el tabaquisme passiu és el responsable d'una defunció de cada deu», mentre que el tabaquisme és «la primera causa evitable de normalitat», fet que converteix a la proposició de llei en una iniciativa «absolutament necessària». Rodríguez, que va estar present en el moment de la votació, va celebrar aquesta presa en consideració, conscient que es tracta d'una fita històrica que, això sí, haurà de coexistir amb una legislatura molt incerta que acabarà en anticipades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT