PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’estratègia mediambiental centra la Cimera Iberoamericana

El canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, dos dels reptes cabdals

Per Judith Sáez

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, ahir.
La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, i la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, ahir. | SFGA/CEsteve

La  secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan, va valorar que «Andorra ha marcat una fita amb la reunió de ministres de Medi Ambient», ja que «ha significat per nosaltres un pas molt important cap endavant» amb la conformació de l’agenda 2030 de desenvolupament sostenible, en la qual «un dels pilars fonamentals és el mediambiental». Així ho va postular l’autoritat durant la X Conferència Iberoamericana de ministres de Medi Ambient celebrada per primera vegada ahir després d’onze anys.

En aquesta línia, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, va apuntar que la conformació d’una declaració consensuada entre els 22 països que han participat en la conferència telemàtica, dirigida des del Centre de Congressos d’Andorra la Vella, ha estat un dels motius principals de la trobada. Un document que «hem hagut d’ajustar molt», deia Calvó, i que inclou dos reptes «majors i urgents» com són la pèrdua de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres.

Per altra banda, va incidir en què el document també posa èmfasis en organismes ja existents, tot destacant la Xarxa Iberoamericana d’Oficines de Canvi Climàtic (RIOCC) o la Conferència de Directors Iberoamericans de l’Aigua (CODIA) amb la voluntat de crear sinergies i «treballar en relació i cooperació». Així mateix, Grynspan va ressaltar la importància d’unir diverses xarxes i organismes i va celebrar que «Andorra ens hagi unit, enfortit i aprofundit la nostra aposta tant pel canvi climàtic com per les altres qüestions de sostenibilitat ambiental» en tant que aquesta declaració «marcarà un abans i un després a la regió iberoamericana en l’àmbit ambiental».

A més, Calvó va manifestar que «és important que una regió tant megadiversa, i amb una extensió tan gran, vagi amb una veu única a través d’aquesta declaració» perquè podria tenir «un impacte en els treballs que s’estan fent en l’àmbit mediambiental». En especial, en relació amb el canvi climàtic, que és considerat pels experts una de causes principals que impulsen la pèrdua de la biodiversitat, juntament amb la pèrdua d’habitats, la sobreexplotació o la contaminació del planeta.

Més enllà de defensar la rellevància de l’acord amb tants països, la ministra Silvia Calvó va defensar que el Principat «s’ha compromès sempre i ha estat capdavanter en l’àmbit internacional» pel que fa a la dimensió mediambiental.
Espot es reuneix amb Grysnpan/La secretària general iberoamericana també va trobar-se ahir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, per comentar l’actualitat econòmica i social dels països iberoamericans i l’impacte que l’emergència provocada per la Covid-19 a la regió.

En aquest sentit, van insistir en la importància de la cooperació entre els països que ofereix la Cimera Iberoamericana, a més que les diferents trobades i fòrums han de permetre compartir i intercanviar experiències en diferents àmbits, incidint especialment en la gestió derivada de la crisi sanitària.

PUBLICITAT
PUBLICITAT