PUBLICITAT

El Govern adquirirà vacunes contra la Covid-19 pel 50% de la població

Abans de l’antivirus del Covax arribaran dosis de França i Espanya per un 15% de ciutadania vulnerable

Per Irene Mas Fàbrega

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. | SFGA/CEsteve

Durant la sessió de Consell de Ministres que va tenir lloc ahir a la tarda, es va aprovar la formalització del contracte per a l’adquisició de vacunes contra la Covid-19 en el context del projecte Covax Facility liderat per l’organització internacional GAVI. Així ho va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant una compareixença posterior a aquesta trobada i va afegir, també, que «farem una contractació de reserva per cobrir el 50% de la població». En aquest sentit, Benazet va explicar que aquestes vacunes complementaran les que proporcionarà la Unió Europea al Principat, que probablement arribaran abans i que permetran vacunar un 15% de la ciutadania: «Creiem que la primera vacuna de la qual podem disposar és la que vam comentar ja fa unes setmanes per part d’Espanya i de França. Aquesta primera remesa de vacunes serviran per protegir a les persones més grans, les més vulnerables i a aquelles persones que els han de cuidar. Per tant, les persones que treballen a l’àmbit sociosanitari i el personal sanitari, tant per protegir a les persones que ells tracten com per protegir-los a ells mateixos. Considerem que el 15% abastaria de manera suficient aquestes franges de població». Així, el ministre de Salut va apuntar que «seguim amb els esforços de poder ser potents i de poder tenir un abast suficientment ràpid, segur i ampli per poder anar vacunant progressivament la nostra població».


Tot i que pel que es refereix a les vacunes proporcionades a través del projecte Covax, el Govern encara no en coneix amb detall el pressupost, Benazet va apuntar que «el que sí que sabem és que hem de fer una reserva abans del 9 d’octubre, que és d’aproximadament 1.800 dòlars, i l’import total d’aquest 50% pot variar depenent de la quantitat de països que s’adhereixin al projecte, però el preu per vacuna seria d’aproximadament 10 dòlars». Igualment, va explicar que la idea inicial que té el Govern pel que es refereix a la vacunació contra la Covid-19 és que sigui gratuïta per a la població «com ho són totes les vacunes que formen part del pla de vacunació sistemàtica».

Dades sanitàries

Per altra banda, el ministre de Salut va actualitzar les dades sanitàries i, així, va constatar que des del dilluns s’ha detectat un total de 45 nous positius de coronavirus. En total, doncs, la pandèmia ja acumula 1.483 infectats al país, dels quals 376 estan actius actualment. D’aquests, cinc es troben ingressats a planta a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, quatre dels quals presenten «una afectació lleu» mentre que la persona restant «presenta més afectació». Igualment, Benazet va apuntar que cap de les persones ingressades perilla d’haver de ser traslladada a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Finalment, el ministre va relacionar el repunt de persones infectades del virus en qüestió amb el «retorn del període vacacional» i va recordar que cal posar atenció al desenvolupament de la malaltia, sobretot, durant els mesos de setembre i octubre.

Educació

El ministre Portaveu, Eric Jover, va apuntar, també durant la compareixença posterior al Consell de Ministres, que es modificarà el projecte de llei de l’ordenament del sistema educatiu que actualment demana dos cicles formatius als professors per poder exercir. Aquest requisit passarà a ser només d’un, davant la previsió d’haver de cobrir baixes llargues. 


Jover també va apuntar que el Govern va aprovar el pla d’estudis del bàtxelor en llengua catalana de la Universitas Europaea IMF i, finalment, que els exàmens oficials de llengua catalana dels nivells A1, A2, B1, B2, C1 i C2 tindran lloc entre el 20 i el 28 de novembre.

Jover afirma que la indemnització de López va a càrrec de l’AFA

El ministre Portaveu, Eric Jover, va afirmar ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que la indemnització que s’ha de pagar a Ramón López, exdirector general de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) «és abundant però es correspon, proporcionalment, al salari de la persona i les responsabilitats que estava exercint». En aquesta línia, Jover va destacar que «els cabals necessaris per desenvolupar aquesta indemnització no surten del pressupost general de l’Estat, sinó que provenen dels mateixos recursos de l’AFA». Així, va afegir que «no són diners públics com a concepte que estan alimentats pels impostos i les taxes dels ciutadans».

Per altra banda, el ministre Portaveu va apuntar que «la finalització de relacions laborals s’ha fet de manera consensuada entre les dues parts que hem valorat, després de gairebé quatre anys de tasca al capdavant de l’Administració, era positiu realitzar un canvi». Jover també va realçar la tasca que va desenvolupar López al capdavant de l’AFA. Així, va explicar que «han estat gairebé quatre anys de treball en un moment complicat per la plaça financera, encara amb els ecos del cas BPA, de la necessitat de fer una reorganització financera potent i de fer un pas endavant en molts aspectes. Ha engegat projectes de gran potència per Andorra pel que es refereix al sistema financer. Finalment, el ministre Portaveu va explicar que el consell d’administració de l’AFA va comunicar al Govern que la persona que desenvoluparà la tasca de directora general interina és la senyora Maripau Naranjo.

Actualment, el consell d’administració de l’AFA i el Govern treballen per definir la persona que agafarà de manera definitiva el relleu a López: «El que volíem era que no hi hagués un grup de poder, que tinguéssim un director general interí supervisor financer molt ràpidament i que sigues, a més a més, una persona sòlida i això ja està fet. Ara, evidentment, tampoc volem que passi massa temps per poder anunciar la pròpia plaça financera, els mateixos actors financers».

Es fan públics els tractats internacionals vigents al país

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va presentar, durant la sessió de Consell de Ministres que va tenir lloc ahir, l’edició de l’any passat del recull de tractats i acords internacionals vigents al principat. Així ho va explicar el ministre Portaveu, Eric Jover, durant una compareixença posterior a la reunió en qüestió.


El document que conté els tractats està dividit en dues parts, la primera inclou els convenis i els tractats d’organismes internacionals adoptats per Andorra i els acords i els convenis establerts amb diversos estats; i la segona inclou les esmenes, les modificacions i les entrades en vigor dels convenis i dels acords publicats en anys anteriors.


D’entre els acords corresponents, Jover va destacar el Protocol número 16 de la Convenció per a la Salvaguarda dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals que preveu que el Tribunal Constitucional, el Tractat relatiu a la Transmissió Electrònica de Sol·licituds de Cooperació Jurídica Internacional entre autoritats centrals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT