PUBLICITAT

Andorra la Vella

Advocats i procuradors reclamen un pacte d’Estat per alleugerir la Batllia

L’objectiu és posar fi al col·lapse mitjançant una taula de treball amb totes les institucions

Per Victoria Gómez Pérez

La Junta de Govern del Col·legi d’Advocats en la roda de premsa d’ahir.
La Junta de Govern del Col·legi d’Advocats en la roda de premsa d’ahir. | EL PERIÒDIC

Advocats i procuradors demanen un pacte d’Estat per descongestionar el col·lapse que actualment pateix la Batllia. El degà de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, a més, va proposar ahir que advocats amb experiència o, fins i tot, magistrats jubilats puguin exercir de batlles per reforçar els tràmits i serveis judicials. Es tracta, però, d’una «proposta embrionària», ja que encara no s’ha calculat quants batlles caldrien, si bé es va avançar que la incorporació anunciada de cinc nous membres (tot i que quatre són secretaris judicials) «no serà suficient». Quant a responsabilitats, Sopena no va voler acusar ningú, però va admetre que el Consell Superior és «l’òrgan responsable de la nostra administració». I va insistir: «L’important és sumar esforços tots plegats i no assenyalar culpables».

Sopena va assegurar que la saturació de causes va més enllà de les seccions especialitzades i penals –tal com havien reconegut el cap de Govern, Xavier Espot, i el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall–, i va convidar totes les institucions –incloent-hi tots els partits amb representació parlamentària– i agents implicats a participar en una taula de treball per trobar una «solució òptima a aquesta alarmant situació». «No és la primera vegada que la junta mostra la seva preocupació per la condició de la Justícia al país. Tampoc és la primera vegada que des del col·legi manifestem que la Batllia pateix un col·lapse molt greu que afecta directament als ciutadans, perquè una justícia que arriba tard, no és justícia», va denunciar el degà. 

La voluntat de la taula de treball, segons els mateixos advocats, és promoure un diàleg que suposi, «amb la celeritat que requereix la situació», cercar solucions que permetin capgirar l’actual conjuntura i adoptar mesures «d’aplicació immediata o a molt curt termini». Amb tot, de moment encara no s’han iniciat contactes ni amb Casadevall ni amb el ministre d’Interior i Justícia, Josep Maria Rossell.

Així mateix, des del col·legi van considerar que la situació «serà pitjor» si entra en vigor la Llei de Procediment Civil, prevista per a principis del 2021, ja que la Batllia «no disposa dels mitjans humans ni tècnics necessaris per assumir la reforma del funcionament que comporta la llei». Aquests mateixos motius són els que els advocats al·leguen per no impulsar la Llei d’Accés Electrònic a l’Administració de Justícia. «La Justícia s’ha de modernitzar, és cert, però abans s’ha de normalitzar la seva situació. Fins que la Batllia no es descongestioni, i es constati una millora substancial en el funcionament de la institució i dels seus serveis, és millor no fer res», va etzibar Sopena.

 

Unió i reflexió serena

D’altra banda, el Col·legi Oficial de Procuradors va enviar una nota de premsa en què afirmava compartir el criteri públic dels advocats. De fet, es va reiterar que «la situació de col·lapse de la Batllia exigeix una solució urgent, ni que sigui transitòria i sempre de cara a un futur millor». D’aquesta manera, van assenyalar que, «malgrat que el problema vingui de massa lluny, només la unió i reflexió serena i conjunta dels tres poders de l’Estat i els col·laboradors de la Justícia, advocats i procuradors, pot albirar una solució digna i alhora airosa a la situació actual».

Els procuradors van coincidir amb els seus col·legues advocats en què l’entrada en vigor de «noves i complexes lleis» agreujaran i complicaran encara més els procediments judicials actuals i van demanar la seva aturada temporal, sense voler fer més crítiques ni «buscar culpables». Finalment, van acceptar de manera oficial la invitació del Col·legi d’Advocats a participar en la taula de treball que prèviament havien proposat per redreçar la situació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT