PUBLICITAT

Cinc aules de maternal i primària aïllades per casos de coronavirus

La quarantena a seguir en cas de ser contacte o infectat passa a ser de 10 dies

Per Irene Mas Fàbrega

Roda de premsa d’actualització de dades sanitaries.
Roda de premsa d’actualització de dades sanitaries. | SFGA/CEsteve

Cinc aules de maternal i primària de diferents centres escolars del país s’han hagut d’aïllar per prevenció després que es detectessin casos positius de coronavirus entre els alumnes. Així ho va explicar, ahir, la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que va concretar que les classes aïllades són una aula de maternal del Col·legi Sant Ermengol, una aula de primària de l’Escola Andorrana de Canillo, una aula de primària de l’Escola Andorrana d’Ordino, una aula maternal del Col·legi Mare Janer i una aula de maternal de l’Escola Francesa d’Escaldes-Engordany.

Pròximament, als nens i nenes aïllats se’ls farà una primera prova diagnòstica i se’ls repetirà abans de poder tornar a l’escola. Vilarrubla va destacar que la mesura d’aplicar la quarantena als contactes dels positius es pren «per prevenció i per poder recuperar tan aviat com es pugui la normalitat dins dels centres». En la mateixa línia, va explicar que la xifra d’infants aïllats representa un 1% de la població andorrana: «En total és un centenar d’alumnes. No volem minimitzar els efectes que això té sobre aquestes famílies però si ens ho mirem en global, són molt pocs nens que no estan reprenent l’activitat lectiva avui. Si mirem la part positiva, estem parlant que més d’11.000 nens demà tornaran a anar a l’escola».


Per altra banda, Vilarrubla va presentar el balanç referent al cribratge que es va dur a terme als alumnes dels centres escolars del Principat i als professionals del sector de l’educació. En aquest sentit, va explicar que sobre el total d’11.179 persones que es van realitzar el test, s’han detectat 26 casos positius. La ministra també va recordar que la participació en la prova massiva va ser del 91% de les 12.229 persones que van ser cridades a cribrar-se. Així, va valorar que «l’objectiu previst d’aquest cribratge era poder iniciar el curs amb un màxim de garanties sanitàries amb el màxim de condicions normals. És a dir, que hi hagués una vida normalitzada dins del centre escolar per afavorir els aprenentatges, identificar les persones amb infecció i adoptar les mesures de prevenció adequades per evitar la transmissió i, a la vegada, contribuir a tenir una imatge de la situació actual, una fotografia que és com un indicador indirecte de la situació poblacional».


Pel seu cantó, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar que el període de confinament dels contactes i dels infectats lleus o asimptomàtics varia i passarà a ser de 10 dies realitzant-los una prova TMA al final d’aquest període de temps. En el cas dels contactes, també va remarcar que els 10 dies comencen a comptar des del moment que la persona aïllada per prevenció va estar amb la persona infectada: «Si avui veiem una persona que fa tres dies va ser un contacte, li queden set dies fins que es fa el nou test TMA». Finalment, Benazet va apuntar que «cada vegada hi ha més evidència científica que les persones que estan malaltes, a partir del cinquè o del sisè dia tenen una càrrega viral molt baixa i és molt difícil que puguin transmetre el virus. Per tant, si no hi ha cap criteri clínic que indiqui el contrari o si no es tracta de pacients greus, aquestes persones es donaran d’alta al cap de 10 dies.

Infraccions per no dur mascareta

El Govern va registrar que fins al diumenge la Policia ha fet 141 constatacions d’infracció per no portar mascareta; 90 per dur-la però fer-ne un «ús inadequat» i 13 per portar la mascareta «de manera inadequada a vehicles quan es vagi acompanyat de persones no convivents», entre altres qualificatius d’infracció.

Registrats 94 nous infectats durant el cap de setmana

El Govern ha registrat 94 nous casos de persones infectades de coronavirus durant el cap de setmanat. Així ho va fer saber el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que també va explicar que amb aquesta xifra la segona onada de pandèmia al país ja acumula un total de 583 casos, dels quals 440 estan actius. Benazet va associar aquests nous casos als resultats del cribratge escolar, amb el rastreig de casos coneguts i, finalment, amb casos nous. Per altra banda, va destacar que hi ha quatre persones malaltes ingressades a l’hospital però que «es troben en bon estat», pateixen un grau «lleu» d’infecció i no presenten risc d’haver de ser ingressats a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Finalment, va explicar que durant les últimes hores no s’ha registrat cap defunció. Entre els nous contagiats hi ha dues funcionàries del Comú d’Ordino. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT