PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Acord entre Andorra i Espanya per simplificar les residències

Estudien establir una comissió mixta per facilitar els tràmits

Per El Periòdic

Les ministres Ubach i González Laya, ahir.
Les ministres Ubach i González Laya, ahir. | Ministeri d’Afers Exteriors d’Espanya

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va reunir ahir amb la seva homòloga espanyola, Arancha González Laya, a Madrid. La trobada, que estava prevista fa uns mesos però la Covid-19 va obligar a ajornar, va servir per certificar les bones relacions bilaterals i de veïnatge entre Andorra i Espanya. 

En la reunió, les ministres es van comprometre a seguir col·laborant per simplificar els tràmits administratius per a aquells andorrans que volen prosseguir els seus estudis o treballar en territori espanyol i viceversa. Per això, es van emplaçar a trobar solucions que permetin agilitzar els processos burocràtics, plantejant la possibilitat de crear una comissió mixta, perquè els estudiants andorrans gaudeixin d’una agilització dels tràmits a Espanya, i els treballadors espanyols millorin les condicions «socials i laborals» al Principat.

D’altra banda, Ubach també va explicar a González Laya els avenços que ha fet Andorra per tal d’aconseguir un acord d’associació amb la Unió Europea (UE), un procés que Ubach va qualificar de «complex», i la tasca que està desenvolupant en aquest sentit el secretari d’Estat Landry Riba. «Es tracta d’un procés llarg, atípic i complex», va apuntar Ubach, i també va afegir que «és essencial el suport de països com Espanya». Sobre la qüestió, la titular espanyola va reiterar el seu «suport total» a l’hora que es tinguin en compte les especificitats d’Andorra en l’acord, i va destacar que la seva necessitat s’ha fet més evident que mai «en un moment com el de la pandèmia actual».

Un altre aspecte que es va tractar a la trobada va ser la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern, reprogramat l’abril de 2021, on assistirà una vintena d’alts mandataris, entre ells, el rei d’Espanya, que visitaria Andorra per primera vegada. En aquest sentit González Laya va mencionar la necessitat d’«unir esforços» per a la recuperació econòmica entre els països iberoamericans, un repte que creu que cal abordar en el marc d’aquesta cimera i del fòrum econòmic que ha de precedir aquesta cita. «Ha de ser un moment clau per rellançar els països des del punt de vista econòmic i social», va dir.

Finalment, a la reunió, que va tenir lloc al Palau de Viana i va comptar amb la presència de l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Vicenç Mateu; la directora d’Afers Bilaterals i Consulars, Cristina Mota, i de dues diplomàtiques de l’ambaixada d’Andorra a Madrid; i de l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros; la directora general d’Europa Occidental, Central i Sud-Est, Maria Victoria González, i dos càrrecs encarregats de relacions amb la UE, també es va parlar sobre l’aeroport de la Seu d’Urgell i la voluntat compartida d’avançar en el projecte.

A més, González Laya va acceptar la proposta formal de visita al Principat per part d’Ubach, i és previst que també s’hi desplaci pròximament la secretària d’Estat espanyola, Cristina Gallach.

PUBLICITAT
PUBLICITAT