PUBLICITAT

Canillo

«La majoria ha volgut fer de la Covid-19 una cosa personal, és un error»

ALBERT TORRES Conseller d’Objectiu Comú a Canillo

Per Judith Sáez

El conseller d'Objectiu Comú a Canillo, Albert Torres.
El conseller d'Objectiu Comú a Canillo, Albert Torres. | El Periòdic.

El conseller d’Objectiu Comú (OC) al Comú de Canillo Albert Torres valora que el grup demòcrata (DA) que governa a l’administració no té en compte a l’oposició. A més, destaca que cal potenciar els atractius turístics de la parròquia.

–Vostès es van presentar per un canvi al comú. Com està anant?
–Un canvi des del punt de vista d’un comú més obert, amb unes perspectives més a prop de la gent, que al final no vam guanyar les eleccions i és l’altra candidatura la que ha de tirar endavant. Vuit prenen la decisió, ens informen el menys possible. Volen personalitzar totes les gestions i això és un error perquè no pot durar quatre anys.

–No hi ha benentès amb l’oposició?
–No ens demanen l’opinió, només quan hi ha alguna situació una mica estranya que no saben com gestionar. He estat diverses vegades al comú i m’agradaria participar-hi objectivament, al final és una qüestió de dir «aporto el meu gra de sorra a la meva parròquia» i a vegades no és així.

–Amb la Covid-19 ha passat això?
–La majoria ha volgut fer de la Covid-19 una cosa personal, que una vegada més, és un error. És una cosa de Govern i el comú s’havia de limitar a facilitar les instal·lacions i no d’estar al darrere. Amb els temporers igual, s’hauria d’haver gestionat d’una altra manera.

–Fa una bona valoració de la gestió dels temporers?
–S’ha gestionat de la manera que s’havia de fer, no ho concebo d’una altra manera perquè tenien un problema i se’ls havia d’ajudar, però la funció principal del comú no és gestionar el tema dels temporers i va estar tres o quatre mesos bloquejat per això. Havia d’operar en moltes altres coses.

–Tenen algun pla per si hi ha un rebrot? Sobretot, pel que fa als temporers.
–No s’ha parlat. Espero que a la temporada d’hivern aquest virus estigui molt matisat i no afecti en el turista que ve a esquiar i comprar perquè és la temporada de riquesa d’aquest país, sobretot en aquesta parròquia, i sinó sí que ens afectarà extremadament molt des d’un punt de vista econòmic. El tema dels temporers passarà en una línia molt inferior.

–Pel que fa al fons solidari, Canillo proporcionalment és una de les parròquies que més ingressos ha portat. Pensen que s’hauria d’haver invertit menys?
–Només demano que espero que se’ns compensi per altres vies. Des de la minoria ho demanarem. Per exemple, compensació per via d’obra pública, de reglament, arrengaments de carreteres, serveis...

–En què cal invertir a Canillo?
–La carretera de Prats, la voravia que hi ha, també en altres llocs en què és important arreglar-les. Hi ha també temes, per exemple, d’obra pública, de gent gran, el tema social el comú s’hauria d’apropar més a la ciutadania.

–Per les eleccions van comentar que l’habitatge era un dels grans problemes, com està ara?
–Amb aquest tema el comú està fent res. Durant la campanya, el senyor Camp va dir que, si feia falta, en lloc de cobrar l’import de venda als pisos de venda el farien cedir a un pis amb un preu reduït. Això, queda molt bé a la pantalla, però és inviable i no es farà. Qui et llogarà un pis per sota cost de producció? Si volem incidir sobre aquest tema, hem d’actuar sota tots els costos estructurals.

–Com es desbloqueja aquesta situació?
–Comencem per repassar quines son les causes del preu. És un problema nacional que quan hi ha eleccions tothom en parla, però quan s’acaben ningú fa res. Les reunions que hem fet a la taula d’habitatge no han servit de res. En un debat, vaig proposar a un conseller general que des del Govern podien rebaixar el preu de tots els habitatges de lloguer un 5%, reduint a zero l’impost sobre el gasoil de calefacció. Resposta: «no, que això afectaria els ingressos generals de l’Estat». Evidentment. No hi ha més, ho entenc, però aleshores diguem-ho.

–Què en pensa del projecte dels ponts tibetans?
–Em pregunto quin manteniment anual tindrà, si es cobrarà, així com quina previsió tenen que hi passi gent. A partir d’aquí, podré fer-ne una valoració. A més, primer hem de començar pels que ja tenim, sobretot, arreglar-los.

–Com s’està gestionant el turisme a la parròquia?
–Enguany és excepcional pel coronavirus. El mes d’agost ha anat bastant bé i per la vall d’Incles hi ha passat molta gent, però tenim un pàrquing a baix, gratuit, i un Roc del Quer, gratuit. No cal pagar 20 euros, però un detall sí perquè la gent valori les coses. Hauria de pagar tothom. Encara que sigui un euro o 50 cèntims.

–Quin és el problema amb el Palau de Gel? Perquè té dèficit cada any.
–S’acaba el contracte al desembre i, a més, té un dèficit per qüestions d’estructura energètica. El Palau de Gel no serà mai rentable, però podem aportar petites millores que el poden fer menys deficitari. Tenim algunes idees i el dia que ens vulguin escoltar, els hi direm.

–Tornant a la Covid-19, va haver-hi polèmica per les retribucions a alguns funcionaris.
–Amb una situació com la Covid-19 i gent que ja tenen un càrrec de responsabilitat,  això ha estat un greuge comparatiu envers molts altres empleats perquè la persona que estava al comú atenent al públic no se la jugava amb hores extres, però se la jugava amb la seva salut exposant-se al virus. El risc l’ha tingut tothom.

–Com està la situació a l’administració?
–Més o menys. El principal actiu del comú són els seus empleats, sense aquests 100 treballadors no pot anar enlloc, per tant, el que ha de fer és tractar-los bé amb respecte i educació, fer-los complir perquè la clau i la força són ells.

–Se’ls està cuidant? Calen recursos?
–Potser a alguns millor que d’altres. Hi ha departaments que potser sí que s’haurien de revisar i demanarem que es faci una estadística per departaments perquè volem un comú que sigui àgil.

–Com encaren el que queda de mandat i aquest any?
–Si jo hagués guanyat les eleccions, hi hauria 10 consellers, tots iguals, i segurament algun conseller l’hauríem integrat dintre de les comissions o atorgat la presidència. La voluntat de tirar el comú endavant és de tots. Allò de voler personalitzar el càrrec i la majoria envers una persona no ho faria. Primer, perquè no va amb mi i, segon, perquè considero que és un error.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT