PUBLICITAT

Medi Ambient destina 20.000 euros a una campanya per fer millor la tria

  • La recollida selectiva de vidre i paper assoleix els objectius europeus, segons Alay
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Vicenç Alay i la tècnica de l'empresa Lavola Cristina Garcia presenten la campanya, ahir Foto: TONY LARA

El Ministeri de Medi Ambient engega una nova campanya de sensibilització en matèria de prevenció de residus, amb l'objectiu que la ciutadania, a més de reciclar, faci bé la tria i, d'aquesta manera, es redueixin els impropis que es recullen en els contenidors de cada fracció. En total, i amb un pressupost de 20.000 euros, s'han editat 30.500 targetes interactives, que permeten identificar on s'han de dipositar les deixalles més habituals en l'àmbit domèstic, així com 40.500 sotagots, que es repartiran a bars i restaurants, i 150 pòsters per a les escoles, tots amb l'eslògan Fita: reciclar.

El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural, Vicenç Alay, va ser l'encarregat de presentar «una de les darreres accions de comunicació emmarcades en el Pla Nacional de Residus 2007.2011». Si bé Alay va evitar avançar dades –el Govern preveu fer públiques les xifres de recollida selectiva corresponents al 2010 a començament d'any–, sí que va assegurar que la recollida selectiva de vidre i paper «ha assolit els objectius europeus» establerts. En canvi, la recollida d'envasos, segons el titular de Medi Ambient, està una mica per sota d'aquests objectius, tot i que «va progressant».

Pel que fa a l'ús de les deixalleries, Alay es va mostrar convençut que l'augment de l'últim any respon, en bona mesura, a la campanya Si l'acompanyes, guanyes, centrada precisament a potenciar aquests espais.

La tècnica de comunicació de l'empresa Lavola, Cristina Garcia, va explicar que el material de la nova campanya s'ha editat amb l'objectiu de millorar els resultats en recollida selectiva. Les targetes interactives serveixen per «saber on es dipositen alguns residus, que són comuns però generen confusió», va indicar Garcia.

Pel que fa als sotagots, la idea és transmetre el missatge tant al personal de bars i restaurants com a la seva clientela. Finalment, els pòsters han de servir com a material de suport a les aules per treballar amb més profunditat la prevenció de residus i també el reciclatge.

Orgànica: assignatura pendent / Ara per ara, la recollida selectiva al Principat no inclou la fracció orgànica. El ministre Alay va assenyalar que, en la reunió d'ahir de la Comissió de seguiment del Pla Nacional de Residus (PNR), es va valorar positivament la prova pilot de compostatge casolà, que «es prorrogarà i s'ampliarà». Ara bé, de cara a una gestió «més àmplia» d'aquest tipus de residus, el titular de Medi Ambient va reconèixer que caldrà analitzar tot el que implicaria la implementació de la recollida selectiva d'aquesta fracció, per veure «els problemes i també l'interès» de tirar-ho endavant.

Pel que fa a la possibilitat de compartir infraestructures per al tractament de les deixalles, com ara el forn incinerador de la Comella, amb les comarques veïnes, Alay va admetre que hi ha hagut contactes tant amb Catalunya com amb França. A la llarga, la possibilitat de mancomunar aquest tipus d'instal·lacions serviria per planificar de manera més global la gestió dels residus, però Alay va recordar que els estats veïns estan sotmesos a la normativa de la Unió Europea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT