PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les FP espanyoles de Farmàcia i Turisme s’ajornen per la Covid-19

Ros afirma que el govern de Sánchez ha donat el vistiplau i que tenen l’interès de Vilarrubla

Per Lídia López

Àngel Ros visita una de les aules del col·legi María Moliner d’Escaldes-Engordany.
Àngel Ros visita una de les aules del col·legi María Moliner d’Escaldes-Engordany. | El Periòdic

Els cicles de Formació Professional (FP) que el sistema educatiu espanyol tenia previst posar en marxa aquest curs s’han hagut d’ajornar fins a l’any vinent a causa de la Covid-19. Així ho va confirmar l’ambaixador d’Espanya al Principat, Àngel Ros, durant una visita al col·legi María Moliner d’Escaldes-Engordany per comprovar com s’havia iniciat el curs al centre. D’altra banda, Ros també va assegurar que el país veí del sud cedirà una part de les vacunes contra el coronavirus que aconseguirà des de la Unió Europea (UE) a Andorra.

«La crisi de la Covid ens ha deixat canvis socials, però també ens ha impedit fer determinades accions», va lamentar Ros fent referència a l’ajornament dels cursos d’FP de Turisme i Farmàcia que el sistema espanyol tenia previst engegar. «La situació ens ha impossibilitat obrir nous estudis que impliquen nous espais, no podíem absorbir-ho amb els requeriments actuals», va afegir. En qualsevol cas, l’ambaixador va assegurar que «el projecte està aprovat i està ben vist, així que esperem i confio que el curs que ve pugui ser una realitat». I és que, a banda del vistiplau del govern espanyol, el projecte educatiu també compta amb l’interès de la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, ratificat en la darrera reunió presencial amb la seva homòloga espanyola.

Aquesta bona sintonia entre Estats també es representa amb l’acord al qual van arribar el Ministeri de Salut i el Ministeri de Sanitat espanyol per tal que Andorra rebi una part de les vacunes del coronavirus d’Espanya. Actualment encara no s’ha determinat la quantitat de dosis exactes que es faran arribar, però segons va explicar Ros, la xifra serà proporcional . «Si Espanya té una quantitat de vacunes per absorbir un percentatge de la població, aquest percentatge serà el mateix d’aplicació a Andorra», va apuntar l’ambaixador, que també va declarar que «és un tema que tots desitgem que pugui ser com més aviat millor, tot i que hi haurà entrebancs com s’ha demostrat que passa en tot procés de recerca». 

Alumnes il·lusionats per tornar  

L’ambaixador va aprofitar l’inici del nou curs escolar per visitar les instal·lacions del col·legi María Moliner, on va poder constatar de primera mà que els estudiants es mostraven «il·lusionats i amb moltes ganes d’estar a l’escola». Ros va confirmar que tot el centre s’ha adaptat a la normativa dissenyada pel Govern, al que també va voler agrair la intervenció realitzada als patis infantils, on han construït una coberta per aïllar-los de la pluja i la neu i que també facilitarà la separació dels alumnes entre els diversos espais disponibles. 

Així mateix, des del centre van confirmar que enguany havien començat el curs uns 270 alumnes, si bé la matrícula es manté oberta tot l’any pel caràcter d’entrades i sortides de treballadors al Principat. Aquesta xifra, juntament amb els estudiants de la Margineda, sumen gairebé 700 alumnes pel que fa al sistema públic espanyol. A més, afegint els centres concertats i privats, Ros va situar en uns 3.000 estudiants el total del sistema d’educació espanyol a Andorra. 

Per la seva banda, el director del centre, Javier Alfaya, també va explicar que el centre ha pogut complir sense problema les ràtios establertes i que enguany, els alumnes per classe són semblants als de l’any passat. A més, per tal de protegir el professorat, l’escola ha optat per designar un o dos docents per cada grup classe per tal que, en el cas que es produeixi un positiu, que afecti el menor nombre de persones possibles. En aquest sentit, el vicedirector del centre, Iñaki Chimeno, també va especificar que al María Moliner ha ampliat la figura del coordinador Covid que ha estipulat la normativa de seguretat a les aules dissenyada per l’Executiu amb una comissió Covid. A cada seu, la comissió està presidida pel vicedirector del centre, per sota hi ha un coordinador, i finalment els tutors de les classes. D’aquesta manera, com en una piràmide invertida, en el cas que es detecti un possible cas, el col·legi ha habilitat uns espais per a l’aïllament que acolliria a la persona fins que les autoritats pertinents indiquessin què és el que s’ha de fer. A més, aquesta comissió, que es reunirà un cop per setmana, també disposa dels documents de traçabilitats creats expressament per Educació per poder fer un seguiment dels contactes dels alumnes, en cas que fos necessari. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT