PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA vol que el pla d’ocupació s’ajusti al context de la Covid-19

També aposten per definir un pla de formació obligatori per a les persones afectades per un ERTO

Per El Periòdic

Gerard Cadena i Sònia Yebra, ahir.
Gerard Cadena i Sònia Yebra, ahir. | CEA

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que el reglament del programa per fomentar la contractació al sector privat dissenyat per Govern «no s’adapta prou a les circumstàncies actuals». A través d’un comunicat de premsa, la patronal va compartir la resta de propostes que l’ens va presentar a l’Executiu, tot lamentant que no se’ls hagi fet un retorn per tal de saber perquè han estat rebutjades.

La temporada d’hivern és molt incerta, tal com van assegurar el president de la CEA, Gerard Cadena, i la presidenta de l’Eix Comercial, Sònia Yebra. I és que pel ells, el reglament que ha elaborat l’Executiu provoca que el teixit empresarial hagi d’ajustar les seves despeses actuals i futures.

Segons va explicar Cadena, en una reunió del Consell Econòmic i Social (CES) celebrada el passat 27 d’agost, se’ls va presentar el reglament i se’ls va instar a fer propostes sobre el mateix. Un exercici que la CEA i l’Eix van desenvolupar i del qual es va incloure una de les peticions exposades. Concretament, la referent a la possibilitat d’habilitar la contractació de forma prèvia a la resolució del Govern respecte a la concessió de la subvenció i què, en cas de ser favorable, es pagui a l’empresa beneficiària des de l’inici de la relació laboral. 

D’altra banda, la CEA també va considerar important implementar un pla de formació d’obligatori compliment per a les persones afectades d’un STCT o una RJL, qüestió que ja van presentar amb anterioritat al CES. Paral·lelament, Cadena també va fer esment de les propostes presentades que no van prosperar. En primer lloc, que es pogués establir un contracte de sis mesos amb dos de prova o bé distribuir-los en dos contractes de tres mesos consecutius. En segon lloc, i amb la voluntat de fomentar la contractació indefinida, van apostar per considerar que les subvencions fossin de 350 a 450 euros. I per últim, no limitar els col·lectius als quals s’adreça el reglament. I és que, segons va apuntar el president de la patronal, el programa inclou a les persones menors de 25 anys i majors de 45, un detall que la CEA apostava per modificar perquè «enteníem que una part important dels aturats correspon a la franja intermèdia de 24 a 45 anys i s’havia d’obrir».

Així mateix, tant la CEA com l’Eix van lamentar que no hi hagi hagut un retorn de les propostes per tal de poder valorar els motius que les han portat a ser rebutjades. «Hem trobat a faltar el retorn de les aportacions», va confessar Yebra, que també va afegir que «ja que hem fet l’esforç de treballar el reglament, entenem que era important saber el perquè». I és que, tal com van recordar, tot i tenir present que el CES és un òrgan jove, aquesta contribució també serviria per fer-lo madurar i conèixer la fórmula de com es treballarà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT